ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00335f12
Rok / Semestr: 2012/2013 letni
Nazwa: Higiena i technologia przetwórstwa drobiowego (2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 10
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 6 / 9 / 5
Prowadzący: dr Katarzyna Kosek-Paszkowska, dr hab. Adam Malicki-prof.UP
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student po zakończonym kursie w zakresie wiedzy: a) analizuje zagrożenia występujące procesie uboju i przetwórstwa różnych gatunków drobiu c) opisuje procesy technologiczne stosowane przy uboju i przetwórstwie drobiu, parametry tych procesów i ich wpływ na jakość mikrobiologiczną mięsa drobiowego i przetworów drobiowych w zakresie umiejętności: a) wyznacza punkty krytyczne (CCP) w procesach uboju i przetwórstwa drobiu b) ocenia jakość mikrobiologiczną oraz świeżość jaj i produktów jajowych c) intepretuje wyniki badań mikrobiologicznych jaj, przetworów jajowych oraz mięsa drobiowego i przetworów drobiowych

Kompetencje: Kompetencje personalne: a)pracuje w małych grupach

Wymagania wstępne: anatomia zwierząt, biochemia, fizjologia, mikrobiologia, prawo sanitarno-żywnościowe, higiena i technologia przetwórstwa, higiena mięsa

Treści kształcenia: technologia uboju brojlerów i indyków, technologia uboju kaczek i gęsi, technologia uboju strusi, rozbiór mięsa drobiowego, system HACCP w uboju, rozbiorze i przetwórstwie drobiu, analiza zagrożeń oraz wyznaczanie punktów krytycznych podczas uboju drobiu, zagospodarowanie ubocznych produktów uboju oraz odpadów, przetwórstwo mięsa drobiowego, badanie mikrobiologiczne i organoleptyczne przetworów drobiowych, zasady produkcji jaj, wartości odżywcze jaj, przechowalnictwo i konserwowanie jaj, mikrobiologia przetworów jajowych.

Literatura: 1. "Przetwórstwo mięsa drobiu- podstawy biologiczne i technologiczne", praca zbiorowa pod red. Smolińska T. i Kopeć W. , Wydawnictwo UP, Wrocław, 2009 2. "Technologia mięsa drobiowego", praca zbiorowa pod red. Grabowski T., WNT Warszawa, 1997. 3. "Jajczarstwo", praca zbiorowa pod red. Trziszka T., wyd. AR, Wrocław, 2000

Metody oceny: Zaliczenie w formie pisemnej.

Uwagi: Przedmiot będzie realizowany jeśli zbierze się grupa 18 osób.