ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20290f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Biokataliza w przemyśle żywnościowym
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Rodziewicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej - rozpoznaje żywność pozbawioną wolnych rodników - oszacuje nutraceutyki - rozróżnia triacyloglicerole i strukturyzowane lipidy – przewiduje możliwości modyfikowania białek i polisacharydów – oszacuje celowość enzymatycznej modyfikacji składników żywności. Umiejętności: Student potrafi opracować nowy produkt żywnościowy lub zmodyfikować tradycyjny – umie zweryfikować obróbkę technologiczną, z zachowaniem aktywności enzymów lub z ich denaturacją – jest zdolny do opracowania aplikacji różnych biokatalizatorów – może zaprojektować biokatalityczne otrzymywanie: cyklicznych dekstryn, biosurfaktantów, bioaktywnych peptydów o funkcji hormonalnej, terapeutycznej, antyanorektycznej i innej.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje zrozumienie ważnej funkcji enzymów w produkcji żywności. Ma świadomość niewykorzystanych dotychczas możliwości polepszenia jej walorów zdrowotnych. Rozumie potrzebę ciągłego kształcenia, celem sprostania wymaganiom obecnych czasów.

Wymagania wstępne: Biochemia, enzymologia, technologia żywności, technol. specjalizacyjne

Treści kształcenia: Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia składników żywności, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy.

Literatura: 1.Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. pod red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005; 2.Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Science, 2008; 3.Mikrobiologia techniczna, Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności, t 2. Red. nauk. Libudziz Z., Kowal K., Żakowska Z., PWN, 2008; 4.Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000.

Metody oceny: Egzamin pisemny

Uwagi: