ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20294f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Projektowanie nowych produktów żywnościowych
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk, prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna zasady i wymagania projektowe konieczne przy opracowywaniu nowych produktów w przemyśle żywnościowym. Umiejętności: Student zna zasady projektowania nowych produktów żywnościowych. Umie sporządzać receptury, schematy technologii wytwarzania oraz wdrażać opracowane i zaprojektowane rozwiązania w praktyce przemysłowej.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Ukończenie kursu kształtuje zdolności do współpracy w grupie. Pobudza kreatywność i zdolności wykorzystywane przy opracowywaniu nowych, innowacyjnych produktów i technologii wytwarzania żywności.

Wymagania wstępne: Maszynoznawstwo przemysłu spożywczego, Projektowanie technologiczne, Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, Mechanizacja i podstawy automatyzacji, Opakowania żywności, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności, Marketing, Ekonomika i organizacja przemysłu spożywczego, Higiena i toksykologia żywności, Gospodarka wodno-ściekowa, Informatyka, Standaryzacja i normalizacja, Ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Charakterystyka gospodarki opartej na wiedzy, innowacyjność, innowacje. Sygnały i determinanty dla opracowania nowych produktów – czynniki sukcesu i niepowodzenia. Strategie technologiczne, strategie produktu, strategie zarządzania firmą. Pozyskiwanie technologii, źródła i metody. Proces opracowania produktu - wiedza konieczna, zarządzanie wiedzą, systemy wiedzy, rola konsumenta, kształtowanie cech jakościowych. Wdrażanie technologii - promocja, doskonalenie zarządzania technologią i procesami opracowywania nowych produktów.

Literatura: 1. Earle M., Earle R., Anderson A. (2007) Opracowanie produktów spożywczych. WNT, Warszawa; 2. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F. (2005) Zarządzanie jakością żywności ujęcie technologiczno-menedżerskie. WNT, Warszawa; 3. Zalewski R.I. (2004) Zarządzanie jakością w produkcji żywności. WAE, Poznań, wyd. II zmienione i poszerzone.

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie oceny opracowanej w formie prezentacji PowePoint koncepcji projektu nowego produktu lub innowacji.

Uwagi: Kurs realizowany w systemie kształcenia na odległość (e-learning)