ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ICSN10189f13
Rok / Semestr: 2013/2014 zimowy
Nazwa: Bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego
Kierunek: Inżynieria Bezpieczeństwa
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 10 / 20 / 0
Prowadzący: dr inż. Jarosław Czarnecki
Język: polski


Efekty kształcenia: Student po ukończeniu kursu zna podstawowe zasady bezpieczeństwa w chowie zwierząt i produkcji surowców zwierzęcych, umie określić zagrożenia dla człowieka przy bezpośredniej obsłudze, transporcie, uboju zwierząt itd. oraz ocenić krytyczne punkty w procesach pozyskiwania surowców (mięso, mleko, jaja, miód, skóry, wełna), wie jakimi metodami oceniać zagrożenia dla zdrowia zwierząt i czynniki wpływające na jakość surowców oraz ryzyko zawodowe (stanowiska pracy) w produkcji zwierzęcej (HACCP).

Kompetencje: Student potrafi praktycznie ocenić stopień bezpieczeństwa (w odniesieniu do człowieka, zwierząt i środowiska) w poszczególnych systemach technologicznych pozyskiwania surowców zwierzęcych, będzie znał zasady GAP (Good Agricultural Practice) i GMP (Good Manufactoring Practice) oraz BAT (Best Available Technique) w produkcji zwierzęcej.

Wymagania wstępne: matematyka, fizyka, chemia, biologia, ergonomia

Treści kształcenia: zagadnienia bezpieczeństwa w odniesieniu do człowieka, zwierząt i środowiska w chowie zwierząt i pozyskiwaniu surowców zwierzęcych (mięso, mleko, jaja, miód, skóry, wełna)

Literatura:  Żywienie zwierząt i paszoznawstwo . (Jamroz D. - red.). Wyd. Nauk. PWN, W-wa 2004 (t. I-III)  Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich (Kołacz R., Dobrzański Z.). Wyd. Elma- AR Wr,w 2006  Chów i hodowla zwierząt. (Szulc T. – red.). Wyd. Elma- AR Wrocław, 2005  Żywność bezpieczna dla konsumenta ( Małecka M.- red.). Wyd. AE Poznań, 2005

Metody oceny: egzamin testowy i egzamin ustny zaliczenie : ćwiczenia laboratoryjne, audytoryjne i terenowe, karty oceny- ankiety i karty obliczeń bilansowych (minimalny zasób wiedzy potrzebny do zaliczenia– 75%)

Uwagi: Przedmiot do wyboru-Blok C