ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10083o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Chwasty i ich zwalczanie
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr inż. Janina Zawieja
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości związane z biologią i ekologią chwastów. Wyjaśnia ich oddziaływanie na roślinę uprawną oraz rolę jaka pełnia w środowisku. Umie rozpoznać najważniejsze gatunki w fazie siewek O1 – W01; O1 – W03; O1 – W14 Umiejętności Student nabywa również umiejętność oceny szkodliwości chwastów w uprawach ogrodniczych. Przedstawia sposoby ograniczania ich liczebności, dokonuje też wyboru odpowiedniej metody ich zwalczania. W przypadku chemicznej metody zwalczania student wyjaśnia zasadność wyboru preparatu oraz zasady ich stosowania Przewiduje reakcję roślin na zastosowany środek. Szacuje skutki ich stosowania dla środowiska O1 – U04; O1 – U08; O1 – U14

Kompetencje: Kompetencje społeczne Student ocenia zjawiska zachodzące między sposobami ochrony plantacji przed chwastami w powiązaniu z czynnikami siedliska a rośliną uprawną. Organizuje i prowadzi badania w zespole. Samodzielne podejmuje decyzję o wykonaniu zabiegów ograniczających występowanie chwastów w różnych uprawach, wybiera środki a także sposób wykonania zabiegu. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania. O1-K01; O1-K03; O1-K04

Wymagania wstępne: Biologiczne podstawy rolnictwa (botanika, uprawa roli i roślin, mikrobiologia, fizjologia roślin, genetyka)

Treści kształcenia: Rola chwastów w różnych ekosystemach, ze szczególnym uwzględnieniem agroekosystemów. Czynniki siedliskowe wpływające na zbiorowiska roślin. Szkodliwa i pożyteczna rola chwastów zasiedlających plantacje roślin uprawnych i ich otoczenie. Metody ochrony roślin, z naciskiem na poprawne stosowanie zasady integracji metod. Kryteria podejmowania decyzji o zwalczaniu chwastów.

Literatura: 1.Praczyk T., Skrzypczak G.: Herbicydy. PWRiL, Poznań, 2004 2.Zalecenia Ochrony Roślin. Cz. I i II), IOR Poznań, 2010/11 3.Dobra Praktyka w Ochronie Roślin, IOR Poznań, 2002 4.Woźnica Z. Herbologia. PWR i L. 2008 5.Dobrzański A. 1999. Ochrona warzyw przed chwastami. PWRiL 6.Sadowski J. 2009. Środowiskowe skutki pozostałości herbicydów. Materiały szkoleniowe, nr 94. Wyd. IUNG-PIB Puławy, ss. 61.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: kolokwia na ćwiczeniach, egzamin pisemny Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: ocena w terenie. Prace domowe w postaci projektów, obserwacja wykonawstwa, prezentacja ppt, Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: Ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, ocena poprawności doboru argumentów w odniesieniu do podstawowych zasad ochrony roślin w konsekwencji ochrony środowiska, dyskusja na zajęciach.

Uwagi: