ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS20266o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Systemy zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 45 / 45 / 0
Prowadzący: dr hab. Grażyna Krasnowska, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawy zarządzania jednostką organizacyjną; rozróżnia systemy zarządzania organizacją wg różnych standardów: ISO 9001, ISO 17025, ISO 27000, ISO 14001, ISO 22000, PN-N-18001; opisuje i objaśnia treści tych standardów; zna zasady dokumentowania tych systemów; definiuje zasady prawa żywnościowego; identyfikuje zagrożenia w łańcuchu żywnościowym; wskazuje metody integracji systemów zarządzania; wymienia narzędzia stosowane w systemach zarządzania jakością; objaśnia rolę systemów zarządzania jakością na rzecz innowacyjności i konkurencyjności w gospodarce. Umiejętności: Student potrafi opracować dokumentację systemową do standardów zarządzania (wg ISO 9001, 14001, 17025, 22000); sporządzić Kodeksy Dobrych Praktyk (rolniczych, produkcyjnych, higienicznych i laboratoryjnych); opracować mapę procesów; zaprojektować procedury i instrukcje do procesów; interpretować treści zawarte w ww. standardach; przeprowadzać działania audytowe; wdrażać zalecenia doskonalące systemy.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania; jest otwarty na współpracę z zespołami projektującymi i nadzorującymi prace w organizacjach związanych z agrobiznesem (laboratoriach badawczych, w jednostkach produkujących i dystrybuujących żywność). Jest zdolny do samodzielnego wykonywania projektu dokumentacji SZJ i bezpieczeństwem.

Wymagania wstępne: podstawy z zakresu zarządzania jakością i bezpieczeństwem zdrowotnym żywności. Podstawowa wiedza z zakresu ekonomii i marketingu.

Treści kształcenia: Przedstawienie filozofii kompleksowego zarządzania TQM. Omawianie treści i znaczenia w zarządzaniu organizacją norm międzynarodowych dotyczących: zarządzania jakością, środowiskiem, pracą w laboratoriach, bezpieczeństwem produkcją żywności, bezpieczeństwem informacji, bezpieczeństwem i higieną pracy. Ogólne informacje o integracji systemów zarządzania jakością. Trendy w rozwoju gospodarczym z uwzględnieniem transferu wiedzy, zarządzania wiedzą, rozwoju innowacyjności, personalizacji w systemach zarządzania jakością.

Literatura: 1. Hamrol A., 2007. Zarządzanie jakością z przykładami. PWN Warszawa. 2. Karaszewski R., 2009. Nowoczesne koncepcje zarządzania jakością. TNOiK „Dom Organizatora”. Toruń; 3. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T., 2010. Zarządzanie bezpieczeństwem żywności – Teoria i praktyka. Wydawnictwo C.H. Beck. Warszawa. 4. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Sikory, 2009. Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. 5. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusz Sikory, 2010: Zarządzanie jakością. Doskonalenie organizacji. Wydawnictwo Naukowe PTTŻ Kraków Tom I i II. 6. Prahalad C.K., Krishnan M.S., 2010. Nowa era innowacji. Wydawnictwa profesjonalne PWN Warszawa. 7. Praca zbiorowa pod redakcją Tadeusza Trziszki, 2009. Zarządzanie jakością i bezpieczeństwem żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Metody oceny: Zaliczanie projektów dotyczących dokumentowania systemów zarządzania. Egzamin pisemny i ustny.

Uwagi: