ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10086o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Podstawy warzywnictwa
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Eugeniusz Kołota
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza- Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości związane z biologią , wymaganiami glebowymi i klimatycznymi, zasadami nawadniania , nawożenia i uprawy poszczególnych gatunków warzyw polowych i pod osłonami. Wyjaśnia wpływ czynników mikroklimatycznych na roślinę uprawną , ocenia stan zagrożenia upraw przez choroby , szkodniki i chwasty O1-W06,O-W16 Umiejetności Student nabywa umiejętności wyboru odmiany dostosowanej do obranego celu produkcji oraz skutecznych metod ochrony roślin. Określa optymalny termin zbioru, sposób traktowania posprzętnego warzyw. Potrafi opracować kartę technologiczną ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw na zbiór w różnych porach roku. O1-U03,O1-U04

Kompetencje: Kompetencje społeczne- Student wykazuje zrozumienie wpływu warunków siedliska na wzrost i rozwój roślin. Potrafi kształtować elementy mikroklimatu w uprawie pod osłonami i w polu z uwzględnieniem wymagań roślin, ochrony środowiska naturalnego i utrzymania żyzności gleby.O1-K03, O1-K04

Wymagania wstępne: Fizjologia roślin, Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczych

Treści kształcenia: Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań przyrodniczych, możliwości kształtowania mikroklimatu gleby i otoczenia roślin, rejonizacji i metod uprawy, nawożenia, pielęgnacji, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Omawiane są podstawy produkcji ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw w polu i pod osłonami.

Literatura: 1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL Poznań. Knaflewski M.(praca zbiorowa)2010.Uprawa warzyw w pomieszczeniach .PWRiL Poznań. 4. Rubatzky V.S., Yamaguchi M., World vegetables principles, production and nutritive values. Chapman and Hall. New York. 1996.

Metody oceny: zaliczenie

Uwagi: