ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10063o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Warzywnictwo
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Eugeniusz Kołota
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student uzyskuje teoretyczną i praktyczną wiedzę na temat uprawy warzyw w polu i pod osłonami. Posiada umiejętności nawożenia, pielęgnacji, ochrony przed chorobami i szkodnikami oraz zbioru i przygotowania warzyw do sprzedaży.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student będzie posiadał umiejętności wymagane przy prowadzeniu gospodarstwa specjalizującego się w uprawie polowej oraz szklarniowej warzyw. Może także być doradcą w zakresie technologii uprawy dla producentów warzyw.

Wymagania wstępne: Gleboznawstwo, Fizjologia roślin, Nawożenie roślin.

Treści kształcenia: Podstawowe informacje na temat wartości odżywczej warzyw, wymagań przyrodniczych, nawożenia, zwalczania chwastów, ochrony przed chorobami i szkodnikami, metod zbioru i traktowania posprzętnego. Omawiana jest uprawa ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw w polu i pod osłonami, z uwzględnieniem wykorzystania różnego typu podłoży.

Literatura: 1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Knaflewski M./ praca zbiorowa / 2007. Ogólna uprawa warzyw. PWRiL Poznań. 3. Pudelski T. 1999. Uprawa warzyw pod osłonami PWRiL. Warszawa.

Metody oceny: Zaliczenie pisemne.

Uwagi: