ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10238o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Ekonomia
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inż. Stanisław Minta
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma podstawową wiedzę o charakterze nauk ekonomicznych; zna podstawowe prawa i zależności rządzące gospodarką rynkową; posiada wiedzę o różnych typach podmiotów w gospodarce rynkowej i zależnościach pomiędzy nimi; ma podstawową wiedzę dotyczącą pieniądza, inflacji, bezrobocia i cykliczności procesów gospodarczych oraz konsekwencjach zmian z nimi związanych. Umiejętności: Student potrafi analizować i interpretować podstawowe dane rynkowe; potrafi scharakteryzować główne podmioty gospodarcze i wskazać ich znaczenie oraz wzajemne powiązania; potrafi przedstawić przyczyny i skutki zmian zachodzących w równowadze rynkowej; wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania problemów o charakterze ekonomicznym w pracy zawodowej; potrafi prawidłowo interpretować zjawiska inflacji i bezrobocia oraz wskazać sposoby ich ograniczania.

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy, potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności, umie włączyć się do debat publicznych i projektów społecznych uwzględniających aspekty ekonomiczne.

Wymagania wstępne: podstawy matematyki

Treści kształcenia: Pojęcie ekonomii; typy gospodarek; rynek i mechanizm jego działania; popyt i podaż oraz ich determinanty; konkurencja w gospodarce i struktury rynkowe; przedsiębiorstwo i jego otoczenie; koszty, przychody i zyski; pieniądz, inflacja i bezrobocie; cykliczność procesów gospodarczych.

Literatura: 1. Rekowski M., 2005: Mikroekonomia. Wyd. Akademia. Poznań. 2. Milewski R., Kwiatkowski E., (red.), 2007: Podstawy ekonomii. Wyd. PWN. Warszawa. 3. Klimczak B., 2006: Mikroekonomia. Wyd. AE Wrocław. Wrocław.

Metody oceny: Testy cząstkowe na platformie e-learningowej oraz końcowe zaliczenie pisemne.

Uwagi: Kurs realizowany techniką kształcenia na odległość (e-learning)