ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10170o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Ekologia i ochrona środowiska
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 12 / 12 / 0
Prowadzący: dr inż. Lesław Szymański
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student potrafi objaśniać zależności pomiędzy ekologią a ochroną środowiska, wskazać źródła zanieczyszczeń środowiska, opisać ich wpływ na zdrowie człowieka, zwierząt, roślin i bezpieczeństwo żywności. Potrafi wymienić zagrożenia związane z niewłaściwą gospodarką odpadami oraz wymieniać zalety czystych technologii. Umiejętności: Student potrafi wyszukiwać, oceniać, opracować i zaprezentować materiały dotyczące źródeł zanieczyszczenia środowiska i ich wpływu na zdrowie człowieka , stan środowiska oraz bezpieczeństwo żywności. Potrafi ocenić wpływ złej gospodarki odpadami przemysłu żywnościowego na środowisko.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Wykazuje zrozumienie potrzeby znajomości podstaw ekologii i ochrony środowiska, ma świadomość o ogromnej odpowiedzialności człowieka za ochronę przyrody. Jest chętny do dbałości o jej przyszłość i ma świadomość, że od tego zależy przyszłość następnych pokoleń.

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, mikrobiologia, technologie specjalizacyjne, gospodarka wodno-ściekowa

Treści kształcenia: Podstawy ekologii i ochrony środowiska. Środowisko życia człowieka. Zasoby naturalne. Ochrona atmosfery w tym: zagrożenie atmosfery, zanieczyszczenia pyłowe oraz gazowe i sposoby ich unieszkodliwiania. Ochrona wody. Wpływ zanieczyszczenia wód na jakość żywności. Źródła zanieczyszczeń gleby. Wpływ zanieczyszczeń gleby na jakość żywności i zdrowie człowieka. Metody ochrony gleb, rekultywacja . Zagospodarowanie odpadów. Zagrożenia środowiska związane ze składowiskami odpadów. Źródła skażeń promieniotwórczych i ich wpływ na zdrowie człowieka. Metody zapobiegania skażeniom promieniotwórczym żywności.

Literatura: 1. Nawirska A.; Ekologia z elementami ochrony środowiska, Wyd. WSH Wrocław 2006. 2.Pyłka-Gutowska E.: Ekologia z ochroną środowiska .Wyd. Oświata, 2001.; 3. Kluczek J., P., Wybrane zagadnienia z ochrony środowiska Wyd. ATR Bydgoszcz 1999; 4. Rosik-Dulewska.: Podstawa gospodarki odpadami, PWN, Warszawa, 2008.; 5. Korcz A Zagrożenie środowiska naturalnego w Polsce, Płońsk, 2004.; 6. Pyłka-Gutowska E.: Ekologia z ochroną środowiska. Wydawnictwo Oświata, 2001.

Metody oceny: ćwiczenia, projekt, egzamin pisemny lub ustny

Uwagi: