ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NTSS10148o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Podstawy żywienia człowieka
Kierunek: Technologia Żywności i Żywienie Człowieka
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jadwiga Biernat
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student definiuje podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka. Student opisuje i charakteryzuje różne grupy składników pokarmowych występujących w produktach spożywczych – identyfikuje składniki odżywcze i nieodżywcze. Student zna i tłumaczy skutki niewłaściwego odżywiania. Student objaśnia podstawowe zasady racjonalnego żywienia. Student formułuje i wymienia przyczyny i efekty nieracjonalnego żywienia. Student rozróżnia i wskazuje zasady racjonalnego żywienia. Student umie wyliczyć, zdefiniować i zidentyfikować czynniki , wpływające na stan odżywienia organizmu. Student umie podsumować i zaproponować zalecenia żywieniowe w wybranych stanach chorobowych. Umiejętności: Student zna wyposażenie laboratorium analizy żywności oraz specyfikę i zasady bezpiecznej pracy z odczynnikami chemicznymi Student ma opanowane podstawowe metody oznaczania wybranych składników pokarmowych w produktach spożywczych. Student oblicza i szacuje pobranie wybranych składników pokarmowych z całodziennymi racjami pokarmowymi. Student ocenia i interpretuje uzyskane wyniki w aspekcie wpływu na organizm człowieka. Student obsługuje wybrane programy żywieniowe.

Kompetencje: Kompetencje społeczne (postawy): Student ma świadomość zapewniania realizacji zapotrzebowania organizmu na różne składniki pokarmowe. Student ma świadomość ważności przestrzegania zasad racjonalnego żywienia w społeczeństwie. Student wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt laboratoryjny. Ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania. Student ma świadomość postępowania zgodnie z zasadami etyki.

Wymagania wstępne: chemia żywności, biochemia, ogólna technologia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia:

Literatura: 1. Gawęcki J., Hryniewiecki L.: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu cz. I. PWN, Warszawa, 2000; 2. Hasik J., Gawęcki J.: Żywienie człowieka zdrowego i chorego cz.II. PWN, Warszawa, 2000; 3. Smolin L.A.,Grosvernor M.B.: Nutrition: Science& Aplication, John Wiley& Sons, USA 2002; 4. Publikacje i artykuły przedstawione w czasie trwania kursu; 5. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, H. Ciborowska, A. Rudnicka, PZWL 2000; 6. Białka w żywności i żywieniu; Prawda o tłuszczach; Współczesna wiedza o węglowodanach; pod red. Jana Gawęckiego, Wydawnictwo AR Poznań, Instytut Danone Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia 1996-1998; 7. Żywienie człowieka – ćwiczenia, J. Gawęcki, J. Jeszka, PWN 1995; 8. „Podstawy nauki o żywieniu człowieka” – red. J. Biernat, WUP, 2009.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń, egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy – 60%

Uwagi: