ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10069o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Przechowalnictwo i magazynowanie
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 24 / 24 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Błażewicz, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student posiada wiedzę na temat zjawisk fizycznych i biochemicznych zachodzących w różnego rodzaju surowcach pochodzenia roślinnego podczas ich przechowywania; zna sposoby przygotowywania surowców do przechowywania; potrafi opisać budowę i zasady funkcjonowania obiektów przechowalniczych; potrafi scharakteryzować urządzenia oraz sposoby pomiaru i regulowania najważniejszych parametrów przechowalniczych; zna zasady ochrony surowca przed szkodnikami, chorobami fizjologicznymi i przechowalniczymi, potrafi je rozróżniać, identyfikować oraz zwalczać; zna sposoby obliczania i minimalizowania ubytków naturalnych; potrafi wymienić metody regulowania tempa przemian biochemicznych surowca w trakcie przechowywania; zna zasady utrwalania, pakowania i dystrybucji surowców roślinnych po przechowywaniu. Umiejętności Student potrafi oceniać przydatność surowców pochodzenia roślinnego do przechowywania; samodzielnie wybrać i opracować technologię przygotowania i przechowywania określonych produktów roślinnych bazując na wiedzy o ich parametrach i kierunkach dalszego zagospodarowania; obliczać stan zapasów magazynowych z uwzględnieniem powstałych strat i ubytków naturalnych.

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie zmian zachodzących w surowcach po zbiorze i podczas przechowywania; ma świadomość wpływu na bezpieczeństwo żywności poprzez odpowiednie przygotowanie surowca i dobór technologii przechowywania; rozumie ważność przestrzegania zasad bhp w związku z występowaniem zmodyfikowanej atmosfery w obiektach przechowalniczych; ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania; wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.

Wymagania wstępne: biochemia, chemia żywności, mikrobiologia

Treści kształcenia: Biologiczne, biochemiczne i chemiczne procesy w czasie przechowywania surowców roślinnych w różnych warunkach. Technologia przechowywania ziarna zbóż, ziemniaków, warzyw i owoców. Magazynowanie utrwalonej i nieutrwalonej żywności pochodzenia roślinnego. Straty w czasie przechowywania produktów roślinnych.

Literatura: 1. Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności. PWN Warszawa 1975. 2. Jankowski S.: Zarys technologii zbóż i strączkowych jadalnych. Cz. I., Poznań 1967. 3. Kubicki K.: Biologiczne i techniczne uwarunkowania przechowywania ziemniaków. PWN Warszawa 1988. 4. Lange E., Ostrowski W.: Przechowalnictwo owoców. PWRiL Warszawa 1992. 5. Kępkowa A.: Przechowywanie warzyw. PWRiL Warszawa 1970. 6. Zin M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego, 2008. 7. Schulz H., Böttcher H.: Składowanie produktów roślinnych. Wyd. AR w Lublinie 1999. 8. Adamicki F., Czerko Z.: Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka. PWRiL, Poznań 2002;

Metody oceny: zaliczenie laboratorium, raporty z ćwiczeń, kolokwia, egzamin ustny

Uwagi: