ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20173o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Biotechnologia drobnoustrojów II
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 60 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. Anna Rodziewicz prof. nadzw., prof. dr hab. Danuta Witkowska, dr hab. Małgorzata Robak, prof., dr inż. Xymena Połomska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student zna możliwości wykorzystania egzo- i endogennych enzymów do otrzymywania żywności tradycyjnej i funkcjonalnej pozbawionej wolnych rodników - przewiduje możliwości modyfikowania białek i polisacharydów oszacuje strukturyzowane lipidy i nutraceutyki - zna źródła metabolitów specyficznych - ma ogólną wiedzę o regulacji biosyntezy i nadprodukcji metabolitów specyficznych - rozpoznaje szlaki metaboliczne tych związków – rozumie powiązanie metabolizmu podstawowego z wtórnym - zna organizację genomów drożdży o znaczeniu biotechnologicznym - umie wyszukiwać w bazach danych informacje na temat sekwencji i funkcji genów, sekwencji regulatorowych, sekwencji białek oraz informacji z zakresu filogenetyki genomów - wskazuje zagrożenia zdrowotne związane z układem pokarmowym oraz z żywnością - rozpoznaje objawy określonych chorób układu pokarmowego - zna metody diagnostyczne służące do wykrywania określonych patogenów - zna kierunki leczenia stosowane w chorobach układu pokarmowego Umiejętności Student potrafi opracować nowy produkt żywnościowy lub zmodyfikować tradycyjny - jest zdolny do opracowania aplikacji różnych biokatalizatorów – może zaprojektować biokatalityczne otrzymywanie: cyklicznych dekstryn, biosurfaktantów, bioaktywnych peptydów o funkcji hormonalnej, terapeutycznej, antyanorektycznej i innej - ocenia zdolności drobnoustrojów do produkcji metabolitów specyficznych - analizuje relacje pomiędzy szlakami przemian metabolitów podstawowych i specyficznych - umie interpretować i analizować podstawowe dane dotyczące genomów drożdży - potrafi wyszukać informacje na temat wybranego genu, genomu czy białka i wykorzystać we własnych badaniach porównawczych sekwencji nukleotydowych i aminokwasów - rozpoznaje źródła zagrożeń biologicznych w przemyśle spożywczym i gastronomii - nakreśla podjęcie odpowiednich działań prewencyjnych - dobiera odpowiednie metody diagnostyczne patogenów.

Kompetencje: Wykazuje zrozumienie roli enzymów w produkcji żywności - ma świadomość niewykorzystanych dotychczas możliwości polepszenia jej walorów zdrowotnych - rozumie potrzebę ciągłego kształcenia - ma świadomość wpływu metabolitów specyficznych na rozwój drobnoustrojów, roślin i zwierząt – wyraża ocenę pożytecznego i szkodliwego działania związków specyficznych na człowieka - potrafi zachować dystans do ogromu danych dotyczących sekwencji genomów - jest świadomy międzynarodowej współpracy w poznawaniu i zrozumieniu budowy genomów oraz sposobów regulacji różnicowania komórek i funkcjonowania organizmów - wykazuje zrozumienie niekorzystnego rozwoju patogenów w żywności, rozumie potrzebę przestrzegania parametrów procesowych w produkcji i przechowywaniu żywności - ma świadomość zagrożeń wynikających z zakażeń bakteriami, grzybami, wirusami i pasożytami.

Wymagania wstępne: Chemia organiczna, biochemia, mikrobiologia ogólna i żywności, enzymologia, biologia molekularna, inżynieria genetyczna

Treści kształcenia: Biokataliza w procesach wytwarzania i doskonalenia składników żywności, otrzymywanie dodatków do żywności, bioaktywne i prozdrowotne właściwości modyfikowanych enzymatycznie składników żywności, nowoczesne kierunki stosowania biokatalizy. Prekursory i produkty specyficznego metabolizmu, regulacja i nadprodukcja antybiotyków, mykotoksyn, regulatorów wzrostu roślin, preparatow entomopatogennych, sideroforów. Powiązanie metabolizmu podstawowego z wtórnym. Nowoczesne aspekty genetyki drożdży. Informatyczne metody badawcze: baza danych SGD i Genolevures. Genomy drożdży należących do klasy Hemiascomycetes. Analiza porównawcza genomów: ewolucja, częstotliwość występowania genów, funkcjonalna klasyfikacja genów. Opis laboratoryjnych metod analizy genomów drożdży: różnicowanie i identyfikacja szczepów. Rodzaje zaburzeń funkcji układu pokarmowego. Choroby układu pokarmowego: bakteryjne, wirusowe, grzybowe, pasożytnicze, prionowe. Choroby ogólnoustrojowe wywodzące się z układu pokarmowego. Choroby tropikalne. Stosowane terapie. Metody diagnostyczne.

Literatura: 1. Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Praca zbior. red. Kołakowski E., Bednarski W., Bielecki S., Wydawnictwo A.R. w Szczecinie, 2005; 2. Enzyme biocatalysis, Principles and applications, Ed. Illanes A., Springer Sci, 2008; 3. Biochemistry, Stryer L., Ed. Freeman, NY, 2002; 4. Biochemia, Davidson V.L., Sittman D.B.,2002; 5. Genomy, PWN, Warszawa 2001; 6. Genomic Exploration of the Hemiascomycetous Yeast, FEMS Letters 487, 2000; 7. Internetowe bazy: SGD, Genolevures, NCBI, PDB; 8. Mikrobiologia i choroby zakaźne, I wydanie polskie. Virella G., Urban & Partner, 2000; 9. Choroby zakaźne i pasożytnicze, Cianciara i Juszczyk, Wyd. Czelej, 2007; 10. Mikrobiologia medyczna krótkie wykłady, Irving et al. PWN, 2008.

Metody oceny: Egzamin pisemny, minimalny zasób wiedzy do zaliczenia 60%.

Uwagi: