ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS10111o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Operacje jednostkowe w przemysłach biotechnologicznych
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab inż. Tomasz Zięba
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student, po zakończonym toku nauczania: definiuje pojęcia związane z operacjami jednostkowymi stosowanymi w biotechnologii, definiuje i wyjaśnia procesy zachodzące podczas przetwarzania żywności, wymienia i opisuje parametry wpływające na intensywność prowadzonych procesów biotechnologicznych i technologicznych oraz opisuje urządzenia stosowane w przetwórstwie. Umiejętności Student, po zakończonym toku nauczania: zna wyposażenie laboratorium technologicznego oraz zasady bezpiecznej pracy, potrafi obsługiwać urządzenia analityczne stosowane w ocenie jakościowej surowców i produktów spożywczych, umie w warunkach laboratoryjnych wykorzystać posiadaną wiedzę do pozyskiwania i przetwarzania podstawowych składników żywności oraz potrafi dobrać i przeprowadzić operacje biotechnologiczne stosowane w przetwórstwie.

Kompetencje: Student, po zakończonym toku nauczania: ma świadomość odpowiedzialności za wspólnie realizowane w zespole zadania, wykazuje odpowiedzialność za powierzony mu sprzęt, wykazuje zrozumienie zjawisk i procesów zachodzących podczas przetwarzania żywności oraz ich wpływ na bezpieczeństwo i zdrowie konsumenta, rozumie ważność przestrzegania zasad higieny w procesie technologicznym. Ukończenie kursu upoważnia do rozpoczęcia studiowania technologii kierunkowych.

Wymagania wstępne: Przedmioty poprzedzające: matematyka, fizyka, chemia,

Treści kształcenia: Operacje biotechnologiczne i niezłożone procesy stosowane w przetwórstwie, utrwalanie i przechowywanie w produkcji przemysłowej i ich wpływ na wartość biologiczną, funkcjonalną i organoleptyczną żywności.

Literatura: 1. Ogólna technologia żywności, Pijanowski E., Dłużewski M., Dłużewska A., Jarczyk A. WNT Warszawa, 2000. 2. Ogólna technologia żywności, cz.1, red. Bednarski W., Wyd. ART Olsztyn 1996

Metody oceny: egzamin ustny prezentacje wyników i raporty na zajęciach laboratoryjnych sprawdzanie obecności na zajęciach

Uwagi: