ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10056o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Szczegółowa uprawa warzyw w polu i pod osłonami
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 7
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 20
Prowadzący: prof. dr hab. Eugeniusz Kołota
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę na temat wymagań glebowych i klimatycznych warzyw, metod ich rozmnażania, uprawy, pielęgnacji, zbioru i przechowywania. Potrafi zaplanować technologię uprawy poszczególnych gatunków warzyw w polu i pod osłonami z uwzględnieniem warunków przyrodniczo – ekonomicznych.

Kompetencje: Po ukończeniu kursu student nabywa umiejętność wymaganą przy prowadzeniu nowoczesnego gospodarstwa, zajmującego się produkcją warzyw. W zależności od aktualnej sytuacji rynkowej jest przygotowany do podjęcia produkcji intensywnej, integrowanej lub ekologicznej warzyw uprawianych w polu i pod osłonami

Wymagania wstępne: Fizjologia roślin, Gleboznawstwo, Nawożenie roślin ogrodniczych

Treści kształcenia: Znaczenie gospodarcze warzyw, biologia ich rozwoju, wartość biologiczna, charakterystyka odmian, wymagania klimatyczne i glebowe, nawożenie, zabiegi agrotechniczne, sposoby zbioru i warunki przechowywania. W szerokim zakresie zostanie omówiona produkcja najważniejszych gospodarczo gatunków warzyw pod osłonami z wykorzystaniem różnych podłoży.

Literatura: 1. Kołota E ,Orłowski M., Biesiada A. 2007. Warzywnictwo Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. 2. Pudelski T. 1999. Uprawa warzyw pod osłonami PWRiL. Warszawa. 3. Rubatzky V.S., Yamaguchi M., World vegetables principles, production and nutritive values. Chapman and Hall. New York. 1996.

Metody oceny: Egzamin (pisemny)

Uwagi: