ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RRSS10163o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Ergonomia, BHP i Ochrona Własności Intelektualnej
Kierunek: Rolnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Józef Cież
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: 1. Wyjaśnia rolę ergonomii w kształtowaniu bezpiecznych i wygodnych warunków pracy. 2. Wymienia czynniki występujące w procesie pracy mogące stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa i zdrowia pracującego człowieka. 3. Zna wpływ czynników szkodliwych występujących w procesie pracy na organizm człowieka. 4. Kojarzy rodzaje zagrożeń występujących na stanowiskach pracy z potencjalnymi ich skutkami. 5. Wymienia rodzaje utworów będących przedmiotem prawa autorskiego. Umiejętności: 1. Potrafi wskazać czynniki szkodliwe na poszczególnych stanowiskach pracy. 2. Potrafi wskazać sposoby ochrony człowieka przed skutkami szkodliwych czynników występujących na stanowiskach pracy.

Kompetencje: Ma świadomość znaczenia warunków pracy dla zdrowia i bezpieczeństwa pracujących ludzi i funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka i biologia człowieka na poziomie szkoły średniej.

Treści kształcenia: Ergonomia jako interdyscyplinarna dziedzina wiedzy. Historia ergonomii. Zakres współczesnej ergonomii. Układ maszyna – człowiek. Ergonomia a technika w rolnictwie. Geometria stanowiska pracy. Antropometria i jej wykorzystanie w kształtowaniu stanowisk pracy. Praca z monitorami ekranowymi. Percepcja informacji w procesie pracy. Fizyczne i psychiczne obciążenie pracą. Wysiłek fizyczny i wydatek energetyczny organizmu ludzkiego. Metody pomiaru obciążenia fizycznego i psychicznego. Akustyczne środowisko pracy. Zagrożenia hałasem na stanowiskach pracy. Ochrona przed hałasem na stanowiskach pracy. Drganiowe środowisko pracy. Wpływ drgań na organizm człowieka. Sposoby zabezpieczenia przed drganiami. Termiczne i atmosferyczne środowisko pracy. Praca w wysokich i niskich temperaturach. Zagrożenia pyłami. Zagrożenia chemiczne i biologiczne na stanowiskach pracy. Zagrożenia wypadkowe w rolnictwie. Identyfikacja zagrożeń. Mechanizmy powstawania wypadków. Struktura i analizy wypadków. Prewencja wypadkowa. Metody i formy prowadzenia prewencji wypadkowej. Prawo autorskie. Ustawa o prawie autorskim i patentowym. Prawo autorskie. Sposoby prawidłowego korzystania z własności intelektualnej.

Literatura: 1. Bezpieczeństwo Pracy i Ergonomia, CIOP Warszawa 1997 2. Krause M., Ergonomia. Praktyczna wiedza o pracującym człowieku i jego środowisku. Śląska Organizacja Techniczna, Katowice 1992

Metody oceny: Sprawdzian w formie testu.

Uwagi: