ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10040o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Chemia
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Filip Boratyński
Język: polski


Efekty kształcenia: Student zna podstawowe prawa chemiczne, budowę związków chemicznych, fizykochemię roztworów wodnych. Ma wiedzę na tematy o znaczeniu praktycznym, np. metale i ich korozja, ropa naftowa, polimery, zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Zna budowę naturalnych związków organicznych wchodzących w skład żywności. Umiejętności: Ma przygotowanie do pracy w rolnictwie i w przetwórstwie żywności. Ma świadomość konieczności zapobiegania korozji metali i zapobiegania zanieczyszczeniu środowiska naturalnego.

Kompetencje: Posiada świadomość przestrzegania zasad bezpieczeństwa pracy poprzez przeprowadzone doświadczenia laboratoryjne indywidualnie i w zespole. Jest świadomy odpowiedzialności za wytwarzanie żywności odpowiedniej jakości oraz odpowiedzialności za ochronę środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: Podstawy chemii

Treści kształcenia: Podstawowe prawa chemiczne, budowa związków chemicznych, fizykochemia roztworów wodnych. Tematy mające znaczenie praktyczne, np., metale i ich korozja, ogniwa elektrochemiczne, ropa naftowa, polimery, zanieczyszczenie środowiska naturalnego.

Literatura: 1. Jacek Młochowski. Podstawy Chemii. Politechnika Wrocławska. Wyd. 3, 1999 r. 2. Krystyna Gawęcka, Agnieszka Mironowicz. Chemia nieorganiczna, ćwiczenia. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 2010 r. 3. Krystyna Gawęcka, Agnieszka Mironowicz. Chemia organiczna, ćwiczenia. Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. 2010r.

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach, egzamin pisemny Umiejętności: ocena wykonywanych ćwiczeń laboratoryjnych, ocena zadań na kolokwiach Kompetencje społeczne: ocena pracy indywidualnej i grupowej

Uwagi: