ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10197o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Podstawy technologii żywności
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: Dr inż. Piotr Regieć
Język: polski


Efekty kształcenia: Student ma elementarną wiedzę w zakresie systemów, technologii, technik i urządzeń stosowanych w przetwórstwie rolno-spożywczym. Student potrafi ocenić i dokonać analizy czynników wpływających na jakość tworzonych produktów spożywczych. Ma przygotowanie niezbędne do pracy w przetwórstwie rolno-spożywczym. Potrafi pod nadzorem wykonać proste zadania badawcze i projektowe dotyczące obszaru przetwórstwa rolno-spożywczego.

Kompetencje: Student ma świadomość ważności, odpowiedzialności i skutków działalności inżyniera kierunku technika rolnicza i leśna w aspekcie odpowiedzialności za jakość żywności, ma świadomość odpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zasadom pracy w zespole i ponoszenia odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania.

Wymagania wstępne: Chemia, Fizyka

Treści kształcenia: Problematyka jakości żywności, metody jej utrwalania oraz procesy i operacje technologiczne stosowane w technologii żywności.

Literatura: Pijanowski E. i in., 2000, Ogólna technologia żywności. WNT W-wa Bednarski W., 1996, Ogólna technologia żywności. ART Olsztyn Sobkowicz G., 1995, Towaroznawstwo i przechowalnictwo produktów rolnych. UP Wrocław. Lisińska G. i in., 2002, Ćwiczenia z technologii przetwórstwa węglowodanów. UP Wrocław.

Metody oceny: Wiedza: Kolokwia na ćwiczeniach. Umiejętności: Ocena, analiza i interpretacja uzyskanych wyników Kompetencje społeczne: Ocena efektów pracy w zespole, ocena precyzji i dokładności wykonania analiz, ocena kreatywności w doborze warunków doświadczeń.

Uwagi: