ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20160o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Agrofizyka i reologia produktów rolniczych
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. inż. Adam Figiel, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Student posiada wiedzę na temat modelowania matematycznego procesów reologicznych. Kojarzy zjawiska towarzyszące procesowi przetwarzania z właściwościami fizycznymi i reologicznymi surowców rolniczych. Potrafi ocenić wpływ wybranych właściwości fizycznych i reologicznych na jakość produktów pochodzenia rolniczego. Posiada umiejętność planowania i przeprowadzania eksperymentów zmierzających do wyznaczenia podstawowych właściwości produktów rolniczych, potrafi przy tym właściwie interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski.

Kompetencje: Odczuwa potrzebę ciągłego dokształcania się w zakresie metod służących do oceny czynników wpływających na jakość produktów rolniczych. Jest świadom ważności i odpowiedzialności za działania zmierzające do poprawy jakość produktów spożywczych.

Wymagania wstępne: fizyka, biologiczne podstawy rolnictwa

Treści kształcenia: Kształt, właściwości trybologiczne, wytrzymałość mechaniczna, cechy lepko-sprężyste, modelowanie matematyczne, tekstura, barwa, właściwości cieplne

Literatura: 1. Mohsenin, N.N. 1970. Physical properties of plant and animal materials. Vol.I, Characteristics and mechanical properties. Gordon and Breach Science Publishers, New York. 2. Sitkei, G. 1986. Mechanics of agricultural materials. Akademiai Kiado, Budapest. 3. Przestalski S. 2001. Elementy fizyki, biofizyki i agrofizyki. Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego. ISBN: 83-229-2127-6 4. Steffe J.F. 1996. Rheological Methods in Food Process Engineering. Freeman Press. USA. www.egr.msu.edu/˜Steffe/

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: kolokwium zaliczeniowe Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: sprawozdania z ćwiczeń Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja podczas ćwiczeń

Uwagi: