ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10215f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Urządzenia suszarnicze
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Marian Szarycz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę z zakresu podstaw suszarnictwa, podstawowymi systemami suszarek i wskaźnikami ich pracy. Umiejętności: Potrafi przygotować, opracowanie na temat doboru suszarek rolniczych oraz zna budowę i zasady ich działania.

Kompetencje: Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie inżynierii przetwórstwa płodów rolnych i produkcji żywności oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka, technika cieplna

Treści kształcenia: Podstawy suszarnictwa. Własności suszonych materiałów, zjawiska podstawowe zachodzące podczas suszenia, ruch wilgoci w materiale. Wilgotne gazy, podstawowe określenia z zakresu termodynamiki wilgotnego powietrza. Rodzaje wymiany ciepła. Kinetyka procesu suszenia, Wpływ warunków zewnętrznych na proces suszenia. Sposoby suszenia. Klasyfikacja i wskaźniki pracy suszarek. Suszarki rolnicze: komorowe, tunelowe, taśmowe, grawitacyjne, bębnowe, pneumatyczne, fluidyzacyjne i fontannowe, specjalnego przeznaczenia. Techniczne wyposażenie suszarek, automatyczna regulacja procesu suszenia. Technologia suszenia produktów rolniczych. Planowanie kampanii suszarniczej, aktywne wietrzenie, urządzenia dosuszające. Dobór suszarek, energetyka i bezpieczeństwo pracy suszarek.

Literatura: 1. Kneule F. 1970: „Suszenie”. Arkady, Warszawa 1970. 2. Pabis S. 1965: „Suszenie płodów rolnych”. PWRiL, Warszawa 1965. 3. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, warszawa 1983. 4. Strutyńska K. 1972: „Suszarnie zbożowe i urządzenia do aktywnego wietrzenia"” WNT, Warszawa 1972.

Metody oceny: Zaliczenie na podstawie sprawdzianów. Egzamin po semestrze 4.

Uwagi: