ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10039f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Biologia Ziół i Roślin Użytkowych
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 5
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Maria Pytlarz-Kozicka
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę związaną z naukowymi podstawami biologii i uprawy ziół oraz innych roślin użytkowych. Zna podstawową terminologię rolniczą, systematykę botaniczną, budowę morfologiczną oraz skład chemiczny i wykorzystanie ziół i innych roślin użytkowych [BH1_W01; BH1_W07; BH1_W08]; Ma wiedzę z zakresu uprawy i zastosowania poszczególnych gatunków ziół w żywieniu zwierząt. Kojarzy i opisuje poszczególne gatunki ziół oraz wyjaśnia różnice w ich przeznaczeniu [BH1_W12]; Wykazuje znajomość technologii produkcji surowców zielarskich [BH1_W13]. Umiejetności: Student posiada umiejętności wyszukiwania potrzebnych informacji do oceny surowca zielarskiego, jego wartości użytkowej, zastosowania oraz kolejności pozyskiwania poszczególnych gatunków [BH1_U01]; Wykazuje umiejętności wykorzystania zdobytej wiedzy przy tworzeniu prac pisemnych i wystąpień w języku polskim dotyczących zagadnień związanych z uprawą i pozyskiwaniem surowców zielarskich [BH1_U15; BH_U16]. Umie ocenić wartość surowców i pasz z dodatkiem ziół dla różnych gatunków zwierzątoraz oraz ich konserwacji [BH1_U11].

Kompetencje: Ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznejodpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego, wytwarzanie żywności wysokiej jakości oraz dobrostan zwierząt [BH_K07] Ma świadomość potrzeby systematycznego dokształcania i aktualizacji wiedzy z zakresu prawidłowego żywienia zwierząt i dyscyplin pokrewnych, rozumie potrzeby zdobywania i uzupełniania wiedzy [BH1_K09; BH_K10];

Wymagania wstępne: Biologia, żywienie zwierząt i paszoznawstwo

Treści kształcenia: Rys historyczny zielarstwa i ziołolecznictwa. Rola ziół w żywieniu zwierząt, zioła i rośliny motylkowe spotykane na łąkach i pastwiskach, skład botaniczny runi. Znaczenie gospodarcze, właściwości lecznicze, sposób pozyskiwania, wykorzystania i przetwarzania ziół i innych gatunków roślin użytkowych. Wymagania przyrodnicze i agrotechniczne, budowa morfologiczna, systematyka i rozwój, kierunki użytkowania, podstawowe elementy uprawy. Wykonanie przez studentów prezentacji wybranych gatunków ziół z opisaniem surowców zielarskich oraz organów i części użytkowych roślin stosowanych w ziołolecznictwie wg podanych założeń.

Literatura: - Praca zbiorowa pod red. Jasińska Z., Kotecki A. 1999. Szczegółowa uprawa roślin. Wyd. AR W-w. Cz. I i II. - Sandurski M.E. 2007. Prawie wszystko o ziołach. Wyd. II, Wyd. DELTA - Carlsson P. S. 1985. Biologia plonowania. Red. Nauk. wyd. Nalborczyk E. PWRiL W-wa - Podbielkowski Z., i inni. 2003. Słownik roślin użytkowych. PWRiL. - Volk F. 2007. Zioła w kuchni. Wyd. MULTICO - Listy opisowe odmian rolniczych, Wyd. COBORU Słupia Wielka

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie wiadomości z wykładów i ćwiczeń. Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: zaliczenie ustne + prezentacja dotycząca wybranego gatunku rośliny zielarskiej. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: prace w postaci projektów, prezentacja ppt. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i grupowa, dyskusja na ćwiczeniach

Uwagi: Fakultet Kierunkowy II (V semestr)