ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: VVSS00271o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Prawo sanit.-żyw.(2012/13)
Kierunek: Weterynaria
Typ studiów: magisterskie jednolite
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr Lech Rak
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: 1. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie wiedzy: Student po zakończonym kursie: a) – identyfikuje źródła unijnego i krajowego prawa żywnościowego b) – opisuje zadnia i kompetencje organów administracji weterynaryjnej c) – proponuje i planuje decyzje administracyjne w zakresie oceny mięsa d) – planuje kontrole podmiotów gospodarczych branży spożywczej podległych administracji weterynaryjnej 2. Efekty kształcenia uzyskiwane w zakresie umiejętności: Student po zakończonym kursie: a) szacuje i określa zagrożenia dla człowieka, jakie wynikające z nieprzestrzegania prawa żywnościowego b) samodzielnie realizuje w kontrole sanitarne z zakładzie przemysłu spożywczego c) szacuje i określa zagrożenia dla produktu spożywczego, jakie wynikające z nieprzestrzegania prawa żywnościowego

Kompetencje: a)Określa zasady i podstawy prawne współpracy Inspekcji Weterynaryjnej z Państwową Inspekcją Sanitarną z w celu ochrony zdrowia publicznego b)Podejmuje decyzje wynikające ze stosowania prawa żywnościowego

Wymagania wstępne: Podstawowe informacje na temat wiedzy o społeczeństwie na poziomie liceum ogólnokształcącego.

Treści kształcenia: Studenci poznają klasyfikację i budowę aktów prawnych prawa Unii Europejskiej i krajowego, organy publikacyjne, zasady promulgowania aktów prawnych, podstawowe pojęcia prawa tj. norma prawna, klasyfikacja norm prawnych, decyzja administracyjna i zasady postępowania odwoławczego. W trakcie zajęć studenci poznają treść aktów prawa krajowego regulujących zasady i struktury inspekcji realizujących nadzór nad produkcją, przetwórstwem, dystrybucją i wprowadzaniem do obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego. Analizowane są treści aktów prawnych krajowego i unijnego porządku prawnego w zakresie weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego w obszarze zagrożeń mających źródło w żywności pochodzenia zwierzęcego. Studenci poznają prawa i obowiązki lekarzy weterynarii wykonujący zadania w nadzorze na żywnością wynikające z regulacji prawnych.

Literatura: 1. Zasoby prawa krajowego: http://isip.sejm.gov.pl, http://dziennikustaw.gov.pl, http://www.rcl.gov.pl 2. Zasoby prawa unijnego: . http://eur-lex.europa.eu, http://ec.europa.eu/index_en.htm

Metody oceny: Egzamin końcowy w formie pisemnej - wymagane przynajmniej 60% poprawnych odpowiedzi.

Uwagi: