ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS10128o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Związki biologicznie czynne w warzywach i owocach
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Anita Biesiada prof. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza 1. student wie jakie są skutki i przyczyny niedoboru składników mineralnych, witamin, białek, tłuszczy i węglowodanów w organizmie ludzkim O1WO1 2. Posiada wiedzę o wartości odżywczej podstawowych warzyw i owoców O1W04 3. Wie jakie substancje wtórne o charakterze antyoksydantów występują w warzywach i owocach i żywności pochodzenia roślinnego, jaka jest ich rola w roślinach oraz organizmie ludzkim O1U01 4. Posiada wiedzę o wpływie agrotechniki uprawy, przechowywania i przetwarzania na wartość odżywczą produktów roślinnych O1W09, O1W19 umiejętności 1. potrafi posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym O1U08 2. potrafi dokonać analizy sensorycznej i podstawowej chemicznej surowca roślinnego O1U06 3. potrafi przygotować dietę w oparciu o tabele wartości odżywczej produktów spożywczych dla dorosłego, dziecka, O1U06

Kompetencje: kompetencje społeczne 1. ma świadomość konsekwencji wpływu technologii produkcji na jakość owoców i warzyw jako produktów spożywczych O1K03 2. potrafi pracować indywidualnie i zespołowo w laboratorium, O1K05 3. wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt, bezpieczeństwo własne i innych pracowników pracowników zespole O1K05

Wymagania wstępne: Fizjologia roślin, biochemia

Treści kształcenia: zapoznanie studentów z aktualnym stanem wiedzy na temat prawidłowego żywienia człowieka z uwzględnieniem warzyw i owoców jako bardzo istotnego z punktu widzenia dietetyki składnika pożywienia, wpływu zawartych w owocach i warzywach substancji biologicznie czynnych na zdrowie człowieka, profilaktykę przeciwko chorobom cywilizacyjnym. Wykazanie wpływu czynników oddziałujących na środowisko naturalne i sposobu uprawy na poziom substancji biologicznie czynnych w warzywach i owocach

Literatura: 1. Ziemlański Ś. 2001. Normy żywienia. PZWL 2. Kunachowicz H., Nadolna A., Iwanow K., Przygoda B. 1997. Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw. Wydawnictwo lekarskie PZWL. 3. Kohlmünzer S. 2000. Farmakognozja. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 4. Ciborowska H., Rudnicka A. 2007 Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka PZWL Warszawa 5. Hasik J. 1999. Dietetyka żywienia zdrowego i chorego człowieka . PZWL Warszawa

Metody oceny: W zakresie wiedzy: egzamin pisemny, kolokwia W zakresie umiejętności ocena projektu, ocena wyniku analiz chemicznych wykonywanych w laboratorium w zakresie kompetencji

Uwagi: