ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RESS10223o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Podstawy produkcji zwierzęcej
Kierunek: Ekonomia
Typ studiów: I st. - licencjackie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. inż. Marian KUCZAJ
Język: polski


Efekty kształcenia: WIEDZA: Student zna miejsce zootechniki wśród innych nauk biologicznych i rolniczych. Zna podstawową nomenklaturę zootechniczną, specyfikę chowu i hodowli zwierząt gospodarskich, rozumie funkcję zwierząt gosp., jaką spełniają w rolnictwie i życiu człowieka. Student po ukończeniu kursu powinien znać stan produkcji zwierzęcej w Polsce i na świecie oraz kierunki jej rozwoju; zasady chowu i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gospodarskich; technologie produkcji mleka, mięsa, jaj i wełny; wymogi prawne (cross compliance) w zagrodzie; uwarunkowania jakości uzyskiwanych produktów zwierzęcych oraz skutki rozwoju chowu wielkostadnego i różnych poziomów intensyfikacji produkcji na opłacalność. UMIEJĘTNOŚCI: Student w czasie kursu nabywa wiedzę teoretyczną oraz podstawowe umiejętności praktyczne w zakresie: chowu i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gosp. (bydło, konie, świnie, owce, kozy, drób), specyfiki żywienia i utrzymania, technologii produkcji mleka, mięsa, jaj i wełny, metod oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego oraz stosowania przepisów prawnych w produkcji zwierzęcej.

Kompetencje: KOMPETENCJE SPOŁECZNE: Wykazuje znajomość i zrozumienie zagadnień związanych z funkcjonowaniem środowiska przyrodniczego oraz jego ochroną.

Wymagania wstępne: Zoologia; Fizjologia zwierząt.

Treści kształcenia: Stan hodowli zwierząt gospodarskich w Polsce i na świecie, pochodzenie zwierząt, znaczenie gospodarcze i kierunki użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gosp., zarządzanie i organizacja produkcji zwierzęcej, systemy utrzymania zwierząt w budynkach inwentarskich, nowoczesne technologie produkcji zwierzęcej, zasady wzajemnej zgodności (cross compliance), charakterystyka i metody oceny jakości surowców pochodzenia zwierzęcego, uwarunkowania prawne, ekonomiczne i ekologiczne produkcji zwierzęcej.

Literatura: 1. Nowicki i wsp. (2011). Rasy zwierząt gospodarskich. PWRiL Warszawa. 2. Kuczaj M. (2010). Hodowla bydła – standardy krajowe i unijne. Wyd. UP Wrocław. 3. Patkowska-Sokoła i wsp. (2006). Hodowla i użytkowanie owiec. Wyd. UP Wrocław. 4. Grudniewska i wsp. (2005). Hodowla i użytkowanie trzody chlewnej. PWRiL Warszawa. 5. Litwińczuk i wsp. (2004). Surowce zwierzęce. Wyd. PWRiL 6. http://: www.ppr.pl www.agronews.com.pl, www.agroinfo.pl www.agrosukces.pl Akty prawne 1. Dz.U.2008.204.1281 o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt gospodarskich. 2. Dz.U.2010.56.344 w sprawie wymagań przy utrzymywaniu gatunków zwierząt gospodarskich 3. Dz.U.2010.116.778 w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gat. zwierząt gosp.

Metody oceny: Wiedza: Przedmiot kończy się zaliczeniem wykładów. Ćwiczenia zaliczane sa na podstawie średniej ocen uzyskanych ze sprawdzianów pisemnych ze znajomości zasad chowu i hodowli poszczególnych gatunków zwierząt gosp. Poprawa ocen ndst. w formie pisemnej (lub ustnej). Umiejętności: Ocena praktycznych umiejętności w zakresie chowu, hodowli i użytkowania poszczególnych gatunków zwierząt gosp. (bydło, konie, świnie, owce, kozy, drób), odpowiedniego doboru typu użytkowego i rasy zwierząt do konkretnych

Uwagi: