ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: MRS10019o14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Biologiczne podstawy żywienia roślin
Kierunek: Medycyna roślin
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Grzegorz Kulczycki
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę z zakresu zrównoważonego nawożenia; zna podstawowe zaburzenia procesów fizjologicznych u roślin spowodowane nadmiarem lub niedoborem składników pokarmowych. Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w laboratorium chemicznym. Student nabywa umiejętność w przeprowadzaniu prostych zadań badawczych dotyczących procesów mineralnego żywienia roślin, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski. Potrafi w podstawowym zakresie posługiwać się laboratoryjnymi technikami stosowanymi w medycynie roślin; zachowuje zasady bezpieczeństwa pracy w laboratorium.

Kompetencje: Student rozumie potrzebę uczenia się i dokształcania w zakresie problematyki związanej z ochroną roślin i środowiska. Potrafi pracować indywidualnie oraz w zespole, przyjmując w nim różne role; ma świadomość wspólnej odpowiedzialności za zadania realizowane w grupie

Wymagania wstępne: chemia, biochemia, fizjologia

Treści kształcenia: Podstawy żywienia roślin, skład chemiczny roślin, pobieranie mineralnych składników pokarmowych przez rośliny, rola składników pokarmowych w żywieniu roślin, gleba i jej rola w żywieniu roślin, kwasowość i odczyn gleby, sorpcja jej rodzaje, formy i przemiany azotu, fosforu, potasu, siarki oraz magnezu w glebie, diagnoza wizualnych zaburzeń w odżywianiu roślin, metody określania potrzeb żywienia roślin, nawozy mineralne w żywieniu roślin, nowoczesne technologie żywienia roślin, oddziaływani nawożenia na jakość plonów, nawożenie jako czynnik obciążający środowisko, regulacje prawne dotyczące nawozów i nawożenia.

Literatura: Grzebisz W., 2008. Nawożenie roślin uprawnych. Cz. 1 Podstawy nawożenia, PWRiL. Poznań Gorlach E., Mazur T., 2001.Chemia rolna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa. Mercik S. 2002. Chemia rolna, podstawy teoretyczne i praktyczne. Wydawnictwo SGGW, Warszawa. Lityński T., Jurkowska H. 1982. Żyzność gleby i odżywianie się roślin. PWN, Warszawa. Fotyma M., Mercik S. 1992. Chemia rolna. PWN, Warszawa.

Metody oceny: Wiedza: Ocena efektów kształcenia na podstawie egzaminu pisemnego. Umiejętności: Ocena umiejętności w przeprowadzaniu prostych zadań badawczych dotyczących odżywiania roślin. Kompetencje społeczne: Ocena poprawności w interpretacji uzyskanych wyników.

Uwagi: