ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10071o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Inżynieria przechowalnictwa i przetwórstwa płodów rolnych II
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. inż. Marian Szarycz
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę z zakresu procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie płodów rolnych. Nabywa szczegółową wiedzę w zakresie inżynierii przetwórstwa płodów rolnych i inżynierii przechowalnictwa płodów rolnych i żywności. Umiejętności: Ma umiejętność doboru procesów produkcyjnych w przetwórstwie rolno-spożywczym. Posiada umiejętność projektowania nowych i nadzorowania istniejących procesów i systemów produkcji żywności i przechowywania płodów rolnych.

Kompetencje: Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie inżynierii przetwórstwa płodów rolnych i produkcji żywności oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów.

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka, technika cieplna

Treści kształcenia: Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie: wilgotność, zawartość wody, masa odparowanej wody. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza. Suszarki statyczne i przepływowe. Przepływy płynów. Przepływ laminarny i burzliwy, opory przepływów gazów i cieczy, opory lokalne. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp, wielkości charakterystyczne pomp, charakterystyka pomp wyporowych i wirowych, dobór pomp w sieci przepływowej. Podstawy czyszczenia i sortowania. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania materiałów ziarnistych i rozdrobnionych, zasada działania podział, dobór, obliczenia eksploatacyjne. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Wielkości charakterystyczne, moc, efektywność mieszania. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Rodzaje filtrów, wirówki filtracyjne, cechy eksploatacyjne urządzeń filtracyjnych. Urządzenia odpylające. Budowa i cechy eksploatacyjne, sprawność odpylania. Urządzenia transportowe. Rodzaje przenośników, cechy eksploatacyjne, dobór.

Literatura: 1. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994 Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 1994. 2.Chwiej M. 1979 Aparatura przemysłu spożywczego. PWN. Warszawa. 3. Glaser R. 1995 Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. 4. Strumiłło C. 1983: „Podstawy teorii i techniki suszenia”. WNT, Warszawa.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: sprawdziany po każdym cyklu tematycznym, Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach.

Uwagi: