ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20176o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Inżynieria produkcji zwierzęcej
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Józef Szlachta
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę teoretyczną i praktyczne umiejętności odnośnie nowych trendów i budowy nowoczesnych urządzeń i maszyn do produkcji zwierzęcej. Potrafi dokonać doboru maszyn i urządzeń w aspekcie zapewnienia efektywności produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem automatyzacji pracy i poprawy dobrostanu zwierząt. Zwraca uwagę na systemy zapewnienia jakości w pozyskiwaniu surowców ISO, HACCP, TQM.

Kompetencje: Student potrafi: - wskazać nowe trendy w produkcji zwierzęcej, - dokonać doboru maszyn i urządzeń w produkcji zwierzęcej z uwzględnieniem możliwości automatyzacji prac, - przeprowadzić diagnostykę urządzeń udojowych, - wskazać aspekty organizacyjne i techniczne wdrażania robotów do doju krów.

Wymagania wstępne: Mechanizacja produkcji zwierzęcej, Automatyka

Treści kształcenia: Nowe technologie w inżynierii produkcji zwierzęcej. Systemy zarządzania stadem (ALPRO, Kodatron, Afifarm). Systemy i technologie zadawania pasz w pomieszczeniach dla bydła mlecznego - nowe trendy. Wpływ parametrów urządzeń udojowych na jakość mleka. Diagnostyka urządzeń udojowych a warunki doju. Systemy zarządzanie jakością (HACCP, TQM) dla zapewnienia wysokiej jakości mleka. Stymulacyjna funkcja gumy strzykowej w procesie doju mechanicznego krów. Aspekty organizacyjne i techniczne wdrażania robotów do doju krów w oborach. Metody obróbki uszlachetniającej surowce paszowe. Technika w pomieszczeniach inwentarskich w aspekcie zapewnienia dobrostanu. Nowoczesne rozwiązania w technice zabezpieczeń elektrycznych w pomieszczeniach inwentarskich.

Literatura: Mechanizacja produkcji zwierzęcej. Kowalik W. i inni. Wydawnictwo AR Lublin 1999

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń po 3 semestrze.

Uwagi: