ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NBSS20213f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Niekonwencjonalne procesy biotechnologiczne
Kierunek: Biotechnologia
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: dr inz. Piotr Juszczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student ma ogólną wiedzę dotyczącą produkcji biodiesla i mikrodiesla – zna właściwości surowców odpadowych powstających w tym procesie – opisuje szlaki metaboliczne przemian glicerolu w komórce- wskazuje sposoby mikrobiologicznego zagospodarowania glicerolu odpadowego - opisuje zjawiska zachodzące w mikrobiologicznym ogniwie paliwowym (MFC)- proponuje sposoby wykorzystania mikrobiologicznych ogniw MFC - zna podstawy systematyki, ekologii i biotechnologicznego wykorzystania mikroalg, przedstawicieli Archeobakterii, drożdży Rhodotorula i bakterii octowych. Umiejętności Student wskazuje różnice w produkcji biodiesla przy użyciu metody chemicznej i mikrobiologicznej - proponuje biotechnologiczne procesy stosowane w waloryzacji odpadów z produkcji biodiesla – projektuje podstawowe mikrobiologiczne ogniwo paliwowe - wskazuje możliwości wykorzystania drobnoustrojów w procesach biotechnologicznych.

Kompetencje: Wykazuje dbałość o środowisko przyrodnicze człowieka i równowagę ekologiczną – ma świadomość zagrożeń związanych z zanieczyszczeniem środowiska przez surowce odpadowe z produkcji biodiesla.

Wymagania wstępne: biologia, biochemia, mikrobiologia ogólna

Treści kształcenia: Metody biotechnologiczne w procesie produkcji biodiesla (hodowla mikroalg, preparaty enzymatyczne). Waloryzacja odpadów pochodzących z produkcji biodiesla. Wykorzystanie bakterii octowych, drobnoustrojów metylotroficznych, przedstawicieli Archeae, w procesach biotechnologicznych. Produkcja L-fenyloalaniny. Biologiczna produkcja witaminy C. Mikrobiologiczne ogniwa paliwowe (MFC).

Literatura: 1. Biotechnologia żywności, Bednarski W., Reps A., WNT, Warszawa, 2000; 2. Biotechnology, Vol.7, Products of secondary metabolism, , Rehm H., J., Reed G., Ed. Kleinkauf H., Dohren H., VCH Weinheim, New York 1996; 3. Microbial Conversions of Raw Glycerol, Ed. Aggelis G., Nova Science Publishers Inc., New York, 2009; 4. Bioprocessing for Value-Added Products from Renewable Resources: New Technologies and Applications, Ed. Shang-Tian Yang, Elsevier Science, Amstedam, 2007; 5. Biologiczne przetwarzanie odpadów, Jędrczak A., PWN, 200; 6. Handbook of microalgal culture : biotechnology and applied phycology, Ed. Richmond A., Blackwell Science, Oxford, 2007.

Metody oceny: Egzamin pisemny.

Uwagi: