ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ROSS20091o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Towaroznawstwo
Kierunek: Ogrodnictwo
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: dr Ewelina Gudarowska, dr Jan Krężel, dr Przemysław Bąbelewski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student ma wiedzę z zakresu jakość handlowej kwiatów, warzyw, owoców i materiału szkółkarskiego, czynników kształtujących ta jakość oraz zakresu przygotowania produktów ogrodniczych do obrotu. O2_W07 Zna standardy jakości dotyczących kwiatów, warzyw i owoców, sortowania produktów ogrodniczych, opakowań i etykiet stosowanych w obrocie produktami ogrodniczymi, O1_W07 Umiejętności: Student potrafi dokonać oceny jakości warzyw i owoców dostępnych na rynku polskim i zagranicznym, zdobywa umiejętność przygotowania produktów do obrotu zgodnie z wymaganymi standardami, zna procedury zapewnienia zdrowej żywności zgodnie z wymaganymi przez odbiorców certyfikatami dobrej praktyki produkcyjnej, dobrej praktyki higienicznej, HACCP, Globalgap, O2_U03, O2_U06

Kompetencje: Kompetencje społeczne: Student wykazuje zrozumienie dla potrzeby oceny i kontroli rynkowej oferty warzyw i owoców zgodnych z wymogami bezpieczeństwa konsumentów. Ma świadomość etycznej, zawodowej i społecznej odpowiedzialności za produkcję owoców i warzyw wysokiej jakości O2_K03 Potrafi pracować twórczo w zespole na różnych etapach łańcucha produkcyjno-handlowego O2_K05 Potrafi analizować, przebieg procesu produkcji ogrodniczej, rozwiązywać problemy i realizować zadania związane z ta produkcja O2_K06, O2_K07

Wymagania wstępne: Podstawy warzywnictwa, Podstawy sadownictwa, Podstawy uprawy roślin ozdobnych w gruncie i w szklarni, szkółkarstwo, Przechowalnictwo produktów ogrodniczych

Treści kształcenia: Standardy i ocena jakości owoców i warzyw, produkowanych do bezpośredniego spożycia. Certyfikaty produkcji. Sortowanie produktów ogrodniczych, opakowania w ogrodnictwie, prezentacja towaru

Literatura: 1. Pieniążek S. A. Sadownictwo. PWRiL. Warszawa, 2000 2. Praca zbiorowa pod red. Cieślak H. Towaroznawstwo świeżych owoców, warzyw i ziemniaków, 1987

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: - prezentacja multimedialna oceny punktów sprzedaży owoców i warzyw, sprawozdanie z pobytu na giełdzie Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: na ćwiczeniach – umiejętność wnikliwej, szerokiej oceny oferty, jakości i prezentacji produktów ogrodniczych w różnych punktach dystrybucji: rynki hurtowe, sprzedaż detaliczna Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: