ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10288f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Podstawy żywienia roślin
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. Barbara Patorczyk-Pytlik prof. nadzw. UP
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa teoretyczne i praktyczne wiadomości związane z wpływ właściwości gleb i zastosowanego nawożenia na wartość pokarmową, paszową i technologiczną roślin. Zna aktualny rynek nawozów w Polsce – ich asortyment, właściwości, zasady doboru i technikę stosowania. Potrafi ocenić ekologiczne skutki nawożenia. Umiejętności: Student nabywa umiejętność opracowania planu nawożenia pod poszczególne rośliny uprawne, a także dla całego gospodarstwa. Określa również aspekt ekonomiczny wynikający z różnej technologii i techniki nawożenia nawozami mineralnymi, naturalnymi i organicznymi.

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie zjawisk zachodzących w glebie i ich wpływ na uprawianą roślinę. Ocenia i wyjaśnia oddziaływanie zastosowanego nawożenia na wielkość i jakość uzyskanych plonów roślin uprawnych. Potrafi pracować w zespole. Przestrzega zasad higieny i bezpieczeństwa przy składowaniu oraz stosowaniu nawozów. Wykazuje odpowiedzialność za powierzony sprzęt.

Wymagania wstępne: Gleboznawstwo, podstawy produkcji roślinnej

Treści kształcenia: Wymagania pokarmowe roślin, skład chemiczny roślin – zawartość makro- i mikroelementów. Czynniki modyfikujące skład chemiczny roślin. Gleba jako środowisko odżywiania się roślin. Nawożenie a wielkość i jakość plonów. Nawozy i nawożenie w przepisach prawnych. Asortyment oraz zasady stosowania nawozów mineralnych, naturalnych oraz organicznych. Terminy i technika stosowania nawozów. Zasady obrotu, przechowywania, transportu nawozów.

Literatura: Grzebisz W. 2008. Nawożenie roślin uprawnych. Część I. Podstawy nawożenia. PWRiL Warszawa Grzebisz W. 2009. Nawożenie roślin uprawnych. Część II. Nawozy i systemy nawożenia. PWRiL Warszawa Mercik S. Chemia rolna. Podstawy teoretyczne i praktyczne. SGGW Warszawa, 2002 Gorlach E., Mazur T. Chemia rolna. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2001. Fotyma M., Mercik S. Chemia rolna. Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 1992. Kuszelewski L. Chemia rolna. Przewodnik do ćwiczeń. SGGW Warszawa 1996

Metody oceny: Wiedza: kolokwia na ćwiczeniach, egzamin ustny Umiejętności: ocena wykonanych sprawozdań z wykonanych ćwiczeń, obserwacja wykonawstwa Kompetencje społeczne; ocena efektów pracy indywidualnej i w zespole, dyskusja na zajęciach

Uwagi: