ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10179o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Maszynoznawstwo przetwórstwa spożywczego
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Dr hab. inż. Adam Figiel
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa wiedzę w zakresie maszyn stosowanych w przemyśle spożywczym. Umiejętności: Potrafi przygotować, opracowanie na temat technologii i maszyn przetwórstwa rolno-spożywczego,ma przygotowanie niezbędne do pracy w przetwórstwie rolno- spożywczym.

Kompetencje: Ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie inżynierii przetwórstwa płodów rolnych i produkcji żywności oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów.

Wymagania wstępne: Matematyka, fizyka, technika cieplna

Treści kształcenia: Podstawowe zależności stosowane w suszarnictwie: wilgotność, zawartość wody, masa odparowanej wody. Wykres Ramzina-Moliera dla wilgotnego powietrza, Suszarki statyczne i przepływowe. Przepływy płynów. Przepływ laminarny i burzliwy, opory przepływów gazów i cieczy, opory lokalne. Podział, zastosowanie, wielkości charakterystyczne wentylatorów. Podział i zastosowanie pomp, wielkości charakterystyczne pomp, charakterystyka pomp wyporowych i wirowych, dobór pomp w sieci przepływowej. Podstawy czyszczenia i sortowania. Maszyny i urządzenia do czyszczenia i sortowania materiałów ziarnistych i rozdrobnionych, zasada działania podział, dobór, obliczenia eksploatacyjne. Teoria rozdrabniania. Urządzenia rozdrabniające. Mieszalniki, mieszarki, zgniatarki. Wielkości charakterystyczne, moc, efektywność mieszania. Urządzenia do mycia i czyszczenia. Urządzenia filtracyjne. Rodzaje filtrów, wirówki filtracyjne, cechy eksploatacyjne urządzeń filtracyjnych. Urządzenia odpylające. Budowa i cechy eksploatacyjne, sprawność odpylania. Urządzenia transportowe. Rodzaje przenośników, cechy eksploatacyjne, dobór.

Literatura: 1. Strumiłło C. 1983: Podstawy teorii i techniki suszenia. WNT, Warszawa. 2. Glaser R. 1995. Materiały do ćwiczeń z maszynoznawstwa i aparatury przemysłu spożywczego i chemicznego. Skrypty Akademii Ekonomicznej we Wrocławiu. 3. Błasiński K., Pyć W., Rzycki E. 1994. Maszyny i aparatura przemysłu spożywczego. Politechnika Łódzka 4. Chwiej M. 1979: Aparatura przemysłu spożywczego. PWN Warszawa.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie sprawdzianów. Egzamin z wykładów.

Uwagi: