ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20203o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Projektowanie procesowe w inżynierii rolniczej
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż. Piotr Komarnicki
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student nabywa zaawansowane teoretycznie i praktycznie wiadomości związane z procesami technologicznymi występującymi w produkcji roślinnej obejmującymi zakres inżynierii rolniczej i leśnej. Kojarzy i opisuje różne procesy technologiczne w zależności od prowadzonej produkcji poszczególnych grup roślin. Umiejętności: Student nabywa rozbudowaną umiejętność optymalnego doboru technicznych środków produkcji rolnej i leśnej opartej na projektowaniu procesu technologicznego i ocenie jego skutków ekonomicznych. Student potrafi opracowywać zestawienie kompleksowych kart technologicznych dla poszczególnych produkcji roślin uprawnych.

Kompetencje: Student wykazuje zrozumienie zjawisk zachodzących między sferą maszyna rolnicza – roślina uprawna. Docenia konieczność samodoskonalenia i potrzebę dokształcania w zakresie procesów technologicznych obejmujących zakres inżynierii rolniczej i leśnej. Szacuje wyniki swoich obliczeń i wyjaśnia wpływy różnych procesów technologii uprawy i ich następstw na efektywność produkcji roślinnej w skali całego gospodarstwa. Przestrzega zasad ograniczających ryzyko i zwiększających bezpieczeństwo w trakcie wykonywania prac polowych, potrafi zarządzać i planować harmonogram zmianowości prac. Student organizuje i prowadzi obliczenia optymalizacyjne w zespole.

Wymagania wstępne: Fizyka, maszyny rolnicze oraz wybrane elementy z przedmiotów z zakresu inżynierii rolniczej (pojazdy rolnicze, eksploatacja maszyn rolniczych, podstawy produkcji roślinnej)

Treści kształcenia: Projektowanie procesów technologicznych w oparciu o karty technologiczne. Ocena energetyczna projektowanych procesów. Wyznaczenie liczby potrzebnych środków technicznych w gospodarstwie. Analiza efektywności produkcji.

Literatura: Banasiak J., 2004. Projektowanie i ocena ekonomiczna procesów agrotechnologicznych. Wyd. AR, Wrocław. Banasiak J. i inni, 1999. Agrotechnologia. PWN, Warszawa-Wrocław. Muzalewski A. 2009. Koszty eksploatacji maszyn rolniczych. Nr 24, IBMER Warszawa. Karwowski T. 2008. Podstawy zespołowego użytkowania maszyn w aspekcie efektywności produkcji roślinnej. IBMER Warszawa. Lorencowicz E. 2007. Poradnik użytkownika techniki rolniczej w tabelach. APRA Bydgoszcz.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: Egzamin w formie pisemnej Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: Ocena analizy i interpretacji obliczonych danych – ocena sporządzonego projektu Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: Ocena poprawności doboru informacji, praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: