ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS10213o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Urządzenia chłodnicze i grzewcze
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Zbigniew Zdrojewski
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Student zapoznaje się z podstawami ogrzewnictwa i chłodnictwa w odniesieniu do rolnictwa i przemysłu rolno-spożywczego.

Kompetencje: Po ukończeniu zajęć z przedmiotu student powinien dysponować podstawową wiedzą z zakresu metod, sposobów, podstawowych obliczeń oraz urządzeń spotykanych w ogrzewnictwie i chłodnictwie, w zakresie stosowalności w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.

Wymagania wstępne: Technika cieplna, fizyka, elektrotechnika

Treści kształcenia: Paleniska, kotły parowe, wodne, kondensacyjne, wymienniki ciepła, węzeł cieplny, piece elektryczne, wentylacja, regulacja temperatury, kalkulacja kosztów ogrzewania, agregaty sprężarkowe, chłodnie i komory chłodnicze, armatura pomiarowo-regulacyjna, izolacje, teoria i bilanse energii, obliczenia przechowalni owoców i warzyw

Literatura: Ogrzewanie, wentylacja, klimatyzacja, Krygier K. i in., WSiP, Warszawa 1997. Energia i jej użytkowanie w przemyśle rolno-spożywczym, Wojdalski J., Domagała A., Kaleta A,., Janusz P., wyd. SGGW Warszawa, 1998. Chłodnictwo i klimatyzacja, K.Gutkowski, WNT, 2003.

Metody oceny: kolokwium zaliczeniow, minimalny zasób wiedzy 60%

Uwagi: