ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: NWSS10057f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Towaroznawstwo napojów fermentowanych i produktów GMO
Kierunek: Towaroznawstwo
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: dr inż Joanna Kawa-Rygielska
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Student definiuje kategorie napojów spirytusowych; wymienia klasyfikację fermentowanych napojów winiarskich, miodów pitnych oraz piw; charakteryzuje wymagania jakościowe dla poszczególnych grup napojów fermentowanych; objaśnia cechy i wady wyrobów winiarskich, piw oraz napoi spirytusowych; zna i opisuje regulacje prawne oraz zasady etykietowania stosowane w produkcji napojów alkoholowych; tłumaczy pojęcie produktów GMO oraz zasady znakowania i wprowadzenia tych produktów na rynek. Umiejętności Student przeprowadza ocenę jakości surowców stosowanych do produkcji napojów fermentowanych, zna kategorie napojów spirytusowych, kontroluje zawartość etanolu w produktach fermentowanych z wykorzystaniem różnych metod analitycznych; umie przeprowadzić ocenę towaroznawczą oraz ocenę sensoryczną napojów fermentowanych różnego typu; korzysta z informacji zawartych na etykiecie i kontretykiecie produktu; posługuje się normami i regulacjami prawnymi dotyczącymi żywności GMO.

Kompetencje: Student współpracuje w zespole w zakresie oceny towaroznawczej napojów fermentowanych; wykazuje aktywną postawę w zakresie organizacji miejsca pracy zespołu; przestrzega zasad obsługi sprzętu laboratoryjnego; dba o bezpieczeństwo własne i kolegów, postępując zgodnie z zasadami obowiązującymi w laboratorium chemicznym i sensorycznym; planuje kolejność realizacji poszczególnych zadań w grupie; jest kreatywny w zakresie analizy i interpretacji uzyskanych wyników.

Wymagania wstępne: Ocena towaroznawcza i analiza sensoryczna, Podstawowe problemy przemysłów fermentacyjnych, Mikrobiologia

Treści kształcenia: Napoje alkoholowe – klasyfikacja, wady produktów, znaczenie znaku towarowego. Jakość wyrobów spirytusowych w aspekcie przepisów krajowych i UE. Podstawowe zasady na rynku wina, piwa i napojów spirytusowych. Akty prawne regulujące wytwarzanie i stosowanie GMO. Wartość żywieniowa i technologiczna surowców genetycznie zmodyfikowanych. Produkty GMO a bezpieczeństwo i prawa konsumenta

Literatura: 1.Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii, F. Świderski, Wyd. SGGW, Warszawa 2010, 2.Rynki Alkoholowe – ogólnopolski miesięcznik branżowy, 3. Biotechnologia Żywności, W. Bednarski A. Reps, WNT, Warszawa 2001, 4. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo Warzywny, 5. Towaroznawstwo wybranych produktów spożywczych, Przewodnik do ćwiczeń, E. Flaczyk, J. Korczak, wyd. AR Poznań, 2006.

Metody oceny: egzamin

Uwagi: