ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RTSS20250o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Miernictwo w technice rolniczej
Kierunek: Technika Rolnicza i Leśna
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 0 / 30 / 0
Prowadzący: Dr inż. Zdrojewski Zbigniew, dr hab. inż. Figiel Adam, dr inż. Lejman Krzysztof, dr hab. inż. Stopa Roman, mgr inż. Tomaszewski Wiesław
Język: polski


Efekty kształcenia: Ma poszerzona wiedzę w zakresie niektórych działów matematyki i fizyki, niezbędne do opisu przeprowadzonych pomiarów w inżynierii rolniczej Ma pogłębioną wiedzę w zakresie systemów, technologii i technik pomiarowych stosowanych w produkcji rolniczej, leśnej i spożywczej. Ma zaawansowana wiedzę w zakresie zagrożeń w środowisku naturalnym, wynikających z przekroczenia wybranych parametrów pomiarowych. Ma podbudowaną teoretycznie i praktycznie wiedzę w zakresie technik pomiarowych, przyrządów pomiarowych, potrzebnych w obsłudze produkcji rolniczej, polowej, leśnej i zwierzęcej. Potrafi planować i przeprowadzać pomiary w różnych zakresach inżynierii rolniczej. Potrafi w tym celu wykorzystać różne metody analityczne, symulacyjne i eksperymentalne. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji pomiarów w inżynierii rolniczej oraz omówić otrzymane wyniki Potrafi dokonywać identyfikacji i formułować specyfikacje złożonych zadań w zakresie produkcji rolnej, w tym zadań nietypowych Potrafi ocenić przydatność i możliwość wykorzystania nowych osiągnięć( metod, technologii i technik) w zakresie produkcji rolnej i leśnej

Kompetencje: Ma świadomość potrzeby ciągłego dokształcania się w zakresie wykonywanego zawodu, w tym przyrządów pomiarowych, z wykorzystaniem internetu, targów specjalistycznych, książek i bibliotek. Wykazuje znajomość ważności, odpowiedzialności i skutków działania inżyniera tego kierunku, przy błędnych pomiarach danych wartości i ich wpływu na jakość żywności czy stan środowiska naturalnego.

Wymagania wstępne: Fizyka, termodynamika, elektrotechnika, gleboznawstwo

Treści kształcenia: Przedmiotem są wybrane metody pomiarowe w technice rolniczej. Dotyczy to zarówno gleby (zwięzłość, spójność), jak i produktów rolniczych (wilgotność) oraz czynnika gazowego np. suszącego (wilgotność, zapylenie) jak i ciekłego (prędkość, natężenie przepływu). Studenci poznają również: metody elastooptyczne, tensometryczne i holograficzne, sposoby przetwarzania wielkości fizycznych na sygnały elektryczne, znaczenie dźwięków i ultradźwięków w maszynach rolniczych. Dokonywane są również badania ciepła spalania paliwa i produktów żywieniowych oraz pomiary prędkości i natężenia przepływów

Literatura: Elektrotechnika, urządzenia i układy automatyki – J.Kostro Pomiary cieplne i energetyczne, red. .Mieszkowski M., WNT, W-wa, 1985. Miernictwo przemysłowe, red. Romer E., PWN, 1970. Gleboznawstwo rolnicze, Licznar M., AR W-w, 1999.

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: kolokwium zaliczeniowe Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: sprawozdania z poszczególnych tematów pomiarowych. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach

Uwagi: