ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10025o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Zarządzanie produkcją i usługami
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 15 / 0
Prowadzący: Dr inż. Lech Paczkowski
Język: polski


Efekty kształcenia: Student nabywa wiedzę w zakresie metod i technik produkcyjnych oraz współcześnie stosowanych systemów produkcyjnych, a także technicznego przygotowania produktów. Student zna również możliwości sterowania procesami produkcyjnymi, zdolnościami produkcyjnymi i zaopatrzeniem oraz sposoby zapewnienia wysokiej jakości produktów.

Kompetencje: Student posiada przygotowanie do wykorzystania w praktyce najbardziej efektywnych w danych warunkach produkcji systemów organizacji i zarządzania produkcją oraz magazynowania produktów. Potrafi także sterować procesami produkcyjnymi i zna możliwości uzyskiwania produkcji o wysokiej jakości.

Wymagania wstępne: mikroekonomia

Treści kształcenia: Produkt- projektowanie jakości i niezawodność, nowoczesne systemy produkcyjne, metody analizy przepływu produkcji, zarządzanie zdolnością produkcyjną i zapasami, sterowanie zaopatrzeniem, pomiar zużycia czynników produkcji, aspekty humanizacyjne zarządzania produkcją.

Literatura: 1. Matczewski A., Zarządzanie produkcją przemysłową. Problemy. Metody. Środki. PWE W-wa, 1990 2. Lichtarski J. (pod red.). Podstawy nauki o przedsiębiorstwie. Wyd. Akad. Ekon. We Wrocławiu, 1999. 3. Muhlemann A., Oakland J., Lockyer K. Zarządzanie. Produkcja i usługi. PWN Warszawa, 2001. 4. Sudoł St. Przedsiębiorstwo przemysłowe. Ekonomika. Organizacja. Zarządzanie. PWE, W-wa, 1988. 5. Lis S. (pod red.). Rytmiczność procesu produkcyjnego. Zakłócenia i ich kompensacja. PWE, W-wa, 1982. 6. Bittel L. R. Krótki kurs zarządzania. PWE, W-wa, Londyn, 1989. 7. Stoner J., Walker Ch. Kierowanie. PWE, W-wa 1994. 8. Haber L., Management. Zarys zarządzania małą firmą. Wyd. Profesjonalnej Szkoły Biznesu, Kraków, 1995.

Metody oceny: Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń i wykładów, minimalny zasób wiedzy – 60%

Uwagi: