ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ICSS10045f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego
Kierunek: Inżynieria Bezpieczeństwa
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 30 / 45 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Zbigniew Dobrzański
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza Zna podstawowe zasady bezpieczeństwa w chowie zwierząt i produkcji surowców zwierzęcych, zna krytyczne punkty i zagrożenia dla człowieka –właściciela/obsługi zwierząt oraz w procesach pozyskiwania surowców, zna metody oceny systemy utrzymania i użytkowania zwierząt, zna zasady GAP (Good Agricultural Practice) i GMP (Good Manufactoring Practice) oraz BAT (Best Available Technique) w odniesieniu do produkcji zwierzęcej. Umiejętności Potrafi ocenić systemy utrzymania zwierząt i dokonać kontroli warunków środowiskowych (metoda TGI-200, metoda SPIWET, ocena funkcjonalno-pomiarowa), ocenić jakość surowców i pasz oraz niekonwencjonalnych dodatków paszowych (laboratoryjna kontrola zanieczyszczeń) oraz wykonać podstawowe analizy czynników zagrożenia (krytycznych) w produkcji surowców zwierzęcych. Kompetencje społeczne Ma świadomość odpowiedzialności za bezpieczeństwo produkcji surowców pochodzenia zwierzęcego oraz produktów ubocznych z chowu zwierząt i przetwórstwa surowców zwierzęcych.

Kompetencje:

Wymagania wstępne: chemia, fizyka, ergonomia, biologia

Treści kształcenia: Prawodawstwo w zakresie produkcji zwierzęcej (utrzymanie, użytkowanie, żywienie, transport, ubój). Technologie i biobezpieczeństwo w produkcji zwierzęcej (bydło, konie, trzoda chlewna, drób, owce i kozy, ryby, pszczoły, zwierzęta futerkowe, zwierzęta jeleniowate) a jakość surowców zw. pochodzenia. Oddziaływanie ferm zwierząt i obiektów towarzyszących na środowisko – potencjalne zagrożenia (pozwolenia zintegrowane). Wymogi bezpieczeństwa obrotu handlowego paszami na terenie UE. Problemy i metody bezpiecznego zagospodarowania produktów ubocznych z produkcji zwierzęcej i przemysłu rolno-spożywczego (analiza laboratoryjna). Wymagania higieniczne wody pitnej – wpływ na jakość surowców i produktów zwierzęcego pochodzenia (metody kontroli). Wymagania higieniczne powietrza w pomieszczeniach inwentarskich oraz materiałów ściółkowych (metody kontroli). Wpływ chorób zwierząt na jakość surowców i produktów zw. pochodzenia. Ekologiczne podstawy chowu zwierząt i zasady produkcji ekologicznej żywności. Ochrona zwierząt podczas katastrof i zagrożenia bioterorystyczne.

Literatura: 1. Jamroz D. (red.) Żywienie zwierząt i paszoznawstwo. Wyd. Nauk. PWN, W-wa 2004 (t. I-III). 2. Kołacz R., Dobrzański Z. Higiena i dobrostan zwierząt gospodarskich. Wyd. Elma, AR W-w 2006. 3. Szulc T. (red.). Chów i hodowla zwierząt. Wyd. Elma, AR Wrocław 2005. 4. Małecka M. (red.). Żywność bezpieczna dla konsumenta. Wyd. AE, Poznań 2005. 5. Szynkowska I., Zwoździak J. (red.). Współczesna problematyka odorów. Wyd. WNiT, Warszawa 2010. 6. Marcinie B. (red.). Misja nauk chemicznych. Wyd. Nauka i Innowacje, Poznań 2011.

Metody oceny: zaliczenie trzech projektów, 2 kolokwia, egzamin pisemny

Uwagi: Przedmiot do wyboru-Blok C