ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: IISN10358o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Termodynamika techniczna
Kierunek: Inżynieria Środowiska
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 4
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 9 / 18 / 0
Prowadzący: dr inż. Tomasz Tymiński
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza - Ma wiedzę w zakresie fizyki obejmującą podstawy termodynamiki; rozumie procesy przekazywania energii i wymiany ciepła występujące w instalacjach i urządzeniach inżynierskich oraz gospodarstwach domowych; zna najważniejsze parametry charakteryzujące czynnik termodynamiczny i efekt energetyczny przemian i obiegów termodynamicznych; zna podstawowe zasady ograniczania strat ciepła przez przegrody. Umiejętności - Umie stosować wiedzę z termodynamiki do rozwiązywania problemów technicznych; potrafi opisać problem z zakresu przemian i obiegów termodynamicznych w urządzeniach cieplnych oraz przeprowadzić dla nich obliczenia parametrów czynnika i efektu energetycznego; umie wykonać podstawowe obliczenia wymiany ciepła; potrafi obliczyć straty ciepła przez przegrody.

Kompetencje: Propaguje w społeczeństwie odpowiednich postaw i rozwiązań energooszczędnych

Wymagania wstępne: fizyka, mechanika płynów, matematyka

Treści kształcenia: Podstawowe pojęcia i wielkości stosowane w termodynamice technicznej. Gazy doskonałe, półdoskonałe i rzeczywiste. Przemiany termodynamiczne. Bilans substancjalny i energetyczny. Zasady termodynamiki. Obiegi termodynamiczne. Przemiany fazowe. Para wodna jako czynnik termodynamiczny. Teoria powietrza wilgotnego – podstawowe parametry. Podstawowe przemiany powietrza wilgotnego. Ustalona i nieustalona wymiana ciepła. Złożona wymiana ciepła. Ogólna charakterystyka wnikania ciepła.

Literatura: 1. Szargut J. i in.: Zadania z termodynamiki technicznej. Wyd. PŚl., Gliwice 2001; 2. Szargut J.: Termodynamika. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2000; 3. Kaleta A., Wojdalski J.: Technika i gospodarka cieplna w rolnictwie i przemyśle spożywczym. Przykłady i zadania. Wyd. SGGW, Warszawa 2000; 4. Wiśniewski S.: Termodynamika techniczna. WNT, Warszawa 1999; 5. Kaleta A.: Zbiór zadań z techniki cieplnej. Wyd. SGGW, Warszawa 1993; 6. Przydróżny J., Ferencowicz J.: Klimatyzacja. Wyd. PWr., Wrocław 1988; 7. Pabis J.: Podstawy techniki cieplnej w rolnictwie, PWRiL, Warszawa 1987; 8. Hobler T.: Ruch ciepła i wymienniki. WNT, Warszawa 1986.

Metody oceny: forma pisemna - 3 kolokwia, 1 test

Uwagi: