ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS20159f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Organizowanie i Działalność Grup Producenckich
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 3
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 20 / 0
Prowadzący: dr hab. Damian Knecht prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student W01 - zna genezę powstawania grup producenckich [BH2_W05]; [R2A_W03]; W02 - ma ogólną wiedzę na temat strategii tworzenia grup producenckich [BH2_W03]; [R2A_W02]; W03 - zna rolę marketingu w działaniu grup producenckich [BH2_W15; BH2_W17]; [R2A_W07]; [R2A_W09]; W04 - objaśnia potrzebę integracji rolników w grupy producenckie [BH2_W14]; [R2A_W06]. Umiejętności: Student U01 - prawidłowo planuje strategię działania grupy producenckiej [BH2_U01; BH2_U04]; [R2A_U01]; [R2A_U04]; U02 - ma opanowane podstawowe metody organizacji działalności grupy producenckiej [BH2_U02]; [R2A_U02]; U03 - przeprowadza program rozwoju grupy producenckiej [BH2_U11]; [R2A_U07]; U04 - wdraża wymagania dotyczące prowadzenia grupy producentów rolnych [BH2_U12]; [R2A_U07].

Kompetencje: Student: K1 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH2_K01, R2A_K01].

Wymagania wstępne: Podstawy marketingu

Treści kształcenia: Zaznajomienie studentów ze specyficznymi uwarunkowaniami funkcjonowania polskiej wsi i rolnictwa w odniesieniu do pozostałych krajów UE. Podkreślenie kontekstu ekonomicznego, społecznego pracy zespołowej rolników i roli, jaką mogą odegrać te podmioty na rynku rolnym. Głównym celem jest zapoznanie studentów z wszystkimi formami prawno – organizacyjnymi, w jakich mogą działać rolnicy.

Literatura: 1. Boguta W.: Organizowanie i działanie grupy producentów rolnych. Wydaw. Duszpasterstwa Rolników. Warszawa 2003. 2. Boguta W.: Poradnik lidera grupy producentów rolnych. Wydaw. Fundacja Fundusz. Warszawa 2001. 3. Boguta W.: Organizacja i funkcjonowanie grup producentów rolnych. Krajowa Rada Spółdzielcza. Warszawa 2006. 4. Pepliński B., Waszczuk K., Wielicki W.: Integracja pionowa a opłacalność produkcji żywca wieprzowego. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. 2004. 5. Urban S.: Wybrane rynki branżowe produktów rolno-spożywczych. Wydaw. UE. Wrocław 2008.

Metody oceny: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: U1, U2, U3, U4 oraz kompetencje: K1. Weryfikacja wymienionych efektów kształcenia nastąpi na podstawie oceny pracy studenta związanej z przygotowaniem projektu. Studenci zostaną podzieleni na grupy liczące po maksimum 5 osób. W grupie zostanie wyłoniony lider, który będzie odpowiedzialny za każdy etap pracy osób w danej grupie. Jego zadaniem będzie motywowanie, określanie strategii i branie odpowiedzialności za każdy etap projektu. Każdy student będzie odpowiedzialny za wykonanie określonej części projektu. Oceniona zostanie praca zespołowa uwzględniająca wkład każdego studenta. Projekt zakłada osiem działów, które są zgodne ze szczegółową tematyką ćwiczeń. Prawidłowe realizowanie 5 elementów jest podstawą do zaliczenia. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie egzaminu składającego się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie.

Uwagi: Fakultet uzupełniający semestr III