ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10168f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Hodowla Trzody Chlewnej (II)
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. damian Knecht, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W1 - zna i charakteryzuje rasy świń objęte hodowlą w Polsce [BH1_W07, R1A_W03, R1A_W05, InzA_W01]; W2 - posiada wiedzę na temat metod oceny wartości hodowlanej zwierząt [BH1_W13, R1A_W03]; W3 - posiada wiedzę na temat dokumentacji, znakowania i obrotu materiałem hodowlanym [BH1_W05, R1A_W02, InzA_W03]; W4 - zna technologię odchowu i żywienia zwierząt hodowlanych [BH1_W12, R1A_W04, InzA_W02, InzA_W05; BH1_W15, R1A_W05, R1A_W04, R1A_W03, InzA_W02]. Umiejętności: U1 - potrafi analizować i ocenić czynniki wpływające na ostateczną wartość hodowlaną zwierzęcia [BH1_U14, R1A_U07, InzA_U08]; U2 - potrafi dokonać podstawowej oceny użytkowości: rozpłodowej, tucznej oraz rzeźnej osobników oraz oceny pokroju zwierząt [BH1_U10, R1A_U06, InzA_U01; BH1_U05, R1A_U05, InzA_U05, InzA_U07].

Kompetencje: K1 - rozumie zjawiska rynkowe w otoczeniu fermy hodowlanej [BH1_K06, R1A_K04; BH1_K09, R1A_K06].

Wymagania wstępne: Chów i hodowla trzody chlewnej

Treści kształcenia: Zapoznanie studentów z zasadami funkcjonowania hodowli trzody chlewnej w Polsce. Omówienie zasad oceny wartości hodowlanej zwierząt. Przedstawienie aspektów związanych z żywieniem i technologią odchowu realizowanych w stadach zarodowych trzody chlewnej. Zaznajomienie studentów z zasadami prowadzenia dokumentacji hodowlanej i obrotem materiału hodowlanego.

Literatura: 1. Grudniewska B. (red.). Hodowla i użytkowanie świń, Wyd. ART. Olsztyn 1998. 2. Kondracki S. Chów świń. PWRiL, Warszawa 1998. 3. Szulc T. (red.). Chów i hodowla zwierząt, Wyd. AXA. Wrocław 2005 4. Pejsak Z. Ochrona zdrowia świń, Wyd. PWR, 2007. 5. Jackson P., Cockroft P. Choroby świń, Wyd. Med. Urban& Partner, 2009. 6. www.polsus.pl

Metody oceny: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: U1 oraz kompetencje: K1, na podstawie realizowanego projektu indywidualnego obejmującego zakres parametrów hodowli trzody chlewnej (system żywienia, rozród, pomieszczenia inwentarskie, wybrane elementy pracy hodowlanej dla danej rasy objętej programem hodowlanym). Podstawą do zaliczenia U1 i K1, będzie wykonanie projektu, w którym zostanie uwzględnionych 75% wyżej wymienionych parametrów. Weryfikacja umiejętności U2 zostanie przeprowadzona w czasie wyjazdu terenowego w Zakładzie Doświadczalnym IZ PIB w Żernikach Wielkich (5 h). Podstawą zaliczenia U2 będzie pisemne sprawozdanie/raport uwzględniające ocenę użytkowości rozpłodowej, tucznej, rzeźnej oraz ocenę pokroju osobników hodowlanych. Studenci otrzymają wykaz parametrów użytkowości, które będą musieli ocenić i uwzględnić w raporcie. Podstawą do zaliczenia będzie prawidłowo opracowane sprawozdanie/raport sporządzony na bazie dostępnej dokumentacji hodowlanej oraz oceny pokroju, którą każdy student przeprowadzi indywidualnie. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie egzaminu składającego się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie.

Uwagi: Fakultet zawodowy (semestr VI)