ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN20194o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Obrót produktami pochodzenia zwierzęcego i podstawy przetwórstwa
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 5
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 8 / 16 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. inż. Bożena Patkowska-Sokoła, prof. dr hab. inż. Ewa Łukaszewicz, dr hab. inż. Adam Roman prof. nadz., dr hab. inż. Maciej Adamski prof.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 - zna szczegółowo rodzaje i właściwości surowców zwierzęcych z uwzględnieniem udoskonalonych bądź zmienionych w wyniku nowoczesnych technologii [BH2 - W07, R2A_W03]; W2 - ma pogłębioną wiedzę z zakresu możliwości pozyskiwania produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2 - W11, R2A_W05]. Umiejętności: Student: U1 - samodzielnie potrafi dokonać oceny produktów pochodzenia zwierzęcego [BH2 - U09, R2A_U06].

Kompetencje: Student K1 - ma świadomość odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego [BH2 - K05, R2A_K05].

Wymagania wstępne: Towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego.

Treści kształcenia: Podstawowe zasady obrotem i przetwórstwem produktów pochodzenia zwierzęcego.

Literatura: 1. Znaniecki P. (red.): Zarys obrotu, oceny i przetwórstwa surowców pochodzenia zwierzęcego. PWRiL Warszawa, 1983.. 2. Litwińczuk Z. (red.): Metody oceny towaroznawczej surowców i produktów zwierzęcych. Wyd. UP Lublin, 2001. 3. Pikul J. (red.): Ocena technologiczna surowców i produktów przemysłu drobiarskiego. Wyd. AR Poznań, 1993.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: 4 sprawdziany pisemne na ocenę (po każdym bloku tematycznym) oraz bieżąca ocena postępów w nauce i aktywności na podstawie ustnych wypowiedzi. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Student może mieć tylko jedną nieobecność nieusprawiedliwioną. Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w formie opisowej (8 pytań) w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 minut. Jeśli nie zostanie zaliczony w I terminie, student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: Przedmiot kierunkowy II (semestr II)