ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHN20196f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Podstawy Organizacji Gospodarstw Agroturystycznych
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 8 / 10 / 0
Prowadzący: dr hab. inż. Damian Knecht, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student: W1 - zna genezę powstawania przedsiębiorstw agroturystycznych [BH2_W05, R2A_W03]; W2 - ma ogólną wiedzę na temat strategii tworzenia gospodarstwa agroturystycznego [BH2_W03, R2A_W02]; W3 - zna rolę marketingu w działaniu gospodarstwa agroturystycznego [BH2_W15, R2A_W07, Inż_WO1; BH2_W17, R2A_W09]; W4 - objaśnia współczesne koncepcje zagospodarowania i urządzania terenów i obiektów [BH2_W14, R2A_W06]. Umiejętności: Student: U1 - prawidłowo planuje strategię działania przedsiębiorstwa agroturystycznego [BH2_U01, R2A_U01]; U2 - ma opanowane podstawowe metody organizacji działalności agroturystycznej [BH2_U02, R2A_U02, R2A_U03]; U3 - przeprowadza program rozwoju agroturystyki [BH2_U11, R2A_U07].

Kompetencje: Student: K1 - ma świadomość odpowiedzialności za zadania wspólnie realizowane w zespole [BH2_K01, R2A_K01].

Wymagania wstępne: Podstawy zarządzania i marketingu

Treści kształcenia: Turystyka, jako dział gospodarki narodowej ze szczególnym uwzględnieniem turystyki wiejskiej. Pojęcie turystyki wiejskiej i agroturystyki. Determinanty rozwoju turystyki na obszarach wiejskich. Produkty agroturystyczne i ich struktura. Marketing usług agroturystycznych. System kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej. Wymagania prawno-administracyjne. Efekty ekonomiczne związane z prowadzeniem działalności agroturystycznej (koszty, ceny, dochody). Turystyka wiejska w krajach Europy Zachodniej. Rozwój turystyki wiejskiej w Polsce i na Dolnym Śląsku.

Literatura: 1. Drzewiecki M.: Podstawy agroturystyki,Oficyna Wydawnicza Ośrodka Postępu Organizacyjnego, Bydgoszcz, 2001. 2. Knecht D., Knecht M.: Marketing w turystyce i rekreacji, Wyd. “Maria”, Wrocław, 2005. 3. Kutkowska B.: Podstawy agroturystyki ze szczególnym uwzględnieniem agroturystyki na Dolnym Śląsku, Wyd. AR Wrocław, 2003. 4. Świetlikowska U.: Agroturystyka, Wyd. SGGW, Warszawa, 2000. 5. Knecht D.: Agroturystyka w agrobiznesie, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, 2009.

Metody oceny: Na ćwiczeniach zostaną zweryfikowane umiejętności: U1, U2, U3 oraz kompetencje: K1. Weryfikacja wymienionych efektów kształcenia nastąpi na podstawie oceny pracy studenta związanej z przygotowaniem projektu. Studenci zostaną podzieleni na grupy liczące po 2 osoby. Każdy student będzie odpowiedzialny za wykonanie określonej części projektu. Oceniona zostanie praca zespołowa uwzględniająca wkład każdego studenta. Projekt zakłada osiem działów, które są zgodne ze szczegółową tematyką ćwiczeń. Prawidłowe zrealizowanie 5 elementów jest podstawą do zaliczenia. Podstawą zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie ćwiczeń. Wiedza (W1, W2, W3, W4) zostanie zweryfikowana na wykładach, na podstawie egzaminu składającego się z 5 pytań problemowych. Czas trwania egzaminu to 60 minut. Aby uzyskać zaliczenie student musi prawidłowo odpowiedzieć, na co najmniej 3 pytania. Osoby, które nie uzyskały zaliczenia w pierwszym terminie, będą przystępowały do drugiego terminu w tej samej formie.

Uwagi: Fakultet specjalizacyjny (semestr II)