ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BHS10199o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Chów i Hodowla Bydła
Kierunek: Zootechnika
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 4
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 35 / 0
Prowadzący: dr hab. Andrzej Zachwieja, prof. nadzw.
Język: polski / angielski


Efekty kształcenia: Wiedza: student W01 - ma ogólną wiedzę z zakresu chowu bydła [ZO1 - W07]; W02 - ma ogólną wiedzę z zakresu hodowli bydła[ZO1 – W13]; W03 - ma ogólną wiedzę z zakresu technologii produkcji bydła [ZO1 – W15]; W04 - posiada podstawową wiedzę z zakresu wytwarzania i pozyskiwania produktów pochodzenia bydlęcego [ZO1 – W14]; W05 - wykazuje podstawową znajomość właściwości mleka i mięsa wołowego [ZO1 – W08]. Umiejętności: Student U01 - posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z dokumentacji hodowlanej [ZO1 – U01]; U02 - wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie projektowe dotyczące szeroko rozumianego chowu bydła, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski[ZO1 – U04]; U03 - analizuje procesy biologiczne towarzyszące użytkowaniu bydła[ZO1 – U05]; U04 - posiada umiejętność opracowywania założeń hodowlanych dla bydła [ZO1 – U07]; U05 - potrafi opracować projekty z zakresu chowu bydła [ZO1 – U09]; U06 - potrafi dokonać oceny stanu warunków środowiska oraz stanu zdrowia poszczególnych kategorii bydła [ZO1 – U12]; U07 - potrafi dokonać oceny efektywności produkcji mleka i żywca wołowego [ZO1 – U13]; U08 - wykazuje umiejętność ingerowania w poszczególne etapy chowu bydła oraz ma zdolność eliminowania zagrożeń przy wykorzystaniu odpowiednich metod [ZO1 – U14].

Kompetencje: Student : K01 - potrafi w sposób odpowiedzialny odnosić się do zwierząt [ZO1 – K03]; K02 - ma świadomość odpowiedzialności za skutki niewłaściwie prowadzonego chowu bydła [ZO1 – K06]; K03 - potrafi w sposób świadomy i odpowiedzialny prowadzić chów bydła dbając o ich właściwe utrzymanie, zdrowie i bezpieczeństwo [ZO1 – K08]; K04 - ma świadomość potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie chowu bydła [ZO1 – K10].

Wymagania wstępne: Anatomia i fizjologia zwierząt, Podstawy hodowli zwierząt, Genetyka, Żywienie zwierząt

Treści kształcenia: Miejsce i znaczenie gospodarcze, typy użytkowe i rasy bydła. Technologiczne aspekty produkcji bydlęcej. Rozród bydła. Czynniki warunkujące wartość cech użytkowości mlecznej i mięsnej. Analiza efektywność produkcji mleka i mięsa. Podstawy oceny cech użytkowych bydła.

Literatura: 1. Szulc T., Litwińczuk Z. (redakcja): Hodowla i użytkowanie bydła. PWRiL Warszawa, 2005; 2. Szulc. T. (redakcja) Chów i hodowla zwierząt. Wydawnictwo AR we Wrocławiu, 2005; 3. Normy żywienia bydła.

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: 2 pisemne sprawdziany na ocenę, bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie średniej ocen. Zaliczenie przedmiotu:studentów posiadających zaliczenie ćwiczeń obowiązuje egzamin pisemny w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 90 min. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: