ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS10070o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Dobre praktyki w rolnictwie zrównoważonym
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Danuta Parylak
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Ma wiedzę z zakresu podstawowych zasad gospodarowania w rolnictwie uwzględnieniem zrównoważonego rozwoju i aspektu ochrony środowiska. Posiada podstawową wiedzę za zakresu możliwości dofinansowania produkcji rolniczej zgodnej z dobrą praktyką rolniczą. Umiejętności: Potrafi uwzględnić aspekty proekologiczne przy podejmowaniu decyzji i aktywności gospodarczej w produkcji rolniczej.

Kompetencje: Ma świadomość ryzyka i odpowiedzialności zawodowej za działania technologiczne w produkcji rolniczej mające wpływ na stan środowiska naturalnego. Rozumie potrzebę przekazywania społeczeństwu informacji o pozytywnych i negatywnych skutkach produkcji rolniczej.

Wymagania wstępne: Podstawy produkcji roślinnej i zwierzęcej, ochrona środowiska

Treści kształcenia: Podstawowe założenia polityki zrównoważonego rozwoju w rolnictwie i na obszarach wiejskich: organizacja i zarządzanie gospodarstwem, zasady dobrej praktyki w kolejnych etapach produkcji roślinnej, ochrona bioróżnorodności w krajobrazie i ekosystemie, dobrostan zwierząt). Możliwości ograniczenia ujemnych skutków produkcji rolniczej dla środowiska oraz wsparcie finansowe takich działań.

Literatura: 1. Dobre Praktyki w produkcji rolniczej. Mat. Konf. Nauk., Puławy 3-4.06.1998. IUNG, Puławy, 1998 2. Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej. MRiRW, Min. Środ., Warszawa, 2002 3. Przewodnik Dobrej Praktyki Ochrony Roślin. IOR, Poznań, 2007 4. Stan i zmiany właściwości gleb użytkowanych rolniczo w województwie dolnośląskim w latach 2000-2005.Red. T. Stuczyński. UMWD, IUNG PIB, Puławy –Wrocław, 2007 5. Strategia Rozwoju Województwa Dolnośląskiego do 2020 roku. Wrocław, listopad 2005 6. Wdrażanie nowych proekologicznych technologii w zakresie produkcji roślin uprawnych. Mat. Szkol. 84/02. IUNG, Puławy, 2002 7. Zwykła Dobra Praktyka Rolnicza, FAPA, Warszawa, 2003

Metody oceny: Wiedza: Egzamin pisemny Umiejętności: Ocena analizy i interpretacji zebranych danych, ocena ustnej prezentacji Kompetencje społeczne: Ocena poprawności doboru informacji, poszanowanie do praw autorskich i prawidłowa interpretacja w odniesieniu do ochrony środowiska, umiejętność dyskusji na zajęciach.

Uwagi: