ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS20113o14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Projektowanie systemów i linii produkcyjnych I
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 3
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący: Dr hab. inż. Franciszek Molendowski, Dr inż. Jan Bernat
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Nabywa szczegółową i praktyczną wiedzę na temat struktury systemu produkcyjnego oraz jego otoczenia, posiada podbudowaną teoretycznie wiedzę z zakresu procesów produkcyjnych i usług, projektowania systemów produkcyjnych, planowania zdolności produkcyjnych, projektowania i organizacji formy przepływu produkcji. Umiejętności: Potrafi zaprojektować wybrane systemy procesu produkcyjnego oraz usług, organizować oraz koordynować prace procesu produkcyjnego, nadzorować istniejące procesy i systemy produkcyjne i eksploatacyjne, zarządzać jakością i bezpieczeństwem procesów produkcyjnych w przedsiębiorstwie, dokonać doboru systemów automatyzacji i robotyzacji procesów produkcyjnych.

Kompetencje: Rozumie znaczenie dokształcania i samodoskonalenia w zakresie projektowania systemów produkcji, ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne działalności w projektowaniu systemów produkcji, działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie planowania prac przy realizacji systemów produkcji.

Wymagania wstępne: Podstawy zarządzania oraz organizacji.

Treści kształcenia: Systemy organizacji i procesów produkcji, metody i modele analizy struktury systemu produkcyjnego, zasady organizacji produkcji, planowanie i sterowanie produkcją, metody modyfikacji procesów produkcji, model funkcjonalny przedsiębiorstwa produkcyjnego, procesy dystrybucji.

Literatura: Karpiński T.: Inżynieria produkcji, WNT W-a 2004 Kubiński W: Inżynieria i technologia produkcji, AGH Kraków 2008 Werpachowski W: Podstawy zarządzania w przedsiębiorstwie, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej 2011 Bitkowska A. i inni: Zarządzanie procesami w przedsiębiorstwie, DIFIN Warszawa 2011

Metody oceny: Ocena efektów kształcenia w zakresie wiedzy: egzamin pisemny. Ocena efektów kształcenia w zakresie umiejętności: umiejętności wykonania projektu systemu i linii produkcyjnej przetwórni rolno-spożywczej oraz urządzeń do przetwórstwa. Ocena efektów kształcenia w zakresie kompetencji społecznych: praca indywidualna i w grupach, dyskusja na zajęciach na temat uzyskiwanych efektów z linii produkcyjnych do przetworzenia surowca rolniczego. Obowiązkowe zaliczenie ćwiczeń na podstawie bieżących realizacji prac projektowych oraz pisemne po semestrze 3. Minimalny zasób wiedzy do zaliczenia – 65%.

Uwagi: