ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: RIPS20130f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Inżynieria przetwórstwa surowców żywnościowych
Kierunek: Zarządzanie i Inżynieria Produkcji
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 2
Punkty ECTS: 6
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 30 / 0
Prowadzący:
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student posiada rozszerzoną wiedzę z zakresie fizyki i chemii, niezbędną do rozwiązywania zagadnień technicznych i technologicznych w oparciu o prawa fizyki i chemii, obejmującą główne działy obu przedmiotów. Student ma również pogłębioną i podbudowaną teoretycznie wiedzę z zakresu procesów produkcyjnych, obejmującą projektowanie organizacji i formy przepływu produkcji, projektowanie i optymalizację przebiegu procesów produkcyjnych w rolnictwie oraz ma ugruntowaną wiedzę o trendach rozwojowych z zakresu inżynierii produkcji. Wykazuje też zaawansowaną wiedzę z zakresu inżynierii przechowalnictwa i przetwórstwa płodów rolnych w stopniu pozwalającym na wykorzystywanie i kształtowanie potencjału przyrody dla poprawy jakości życia człowieka. Student ma ugruntowaną i podbudowaną teoretycznie wiedzę z zakresu nauki o materiałach i inżynierii materiałowej, niezbędną do właściwego doboru materiałów do określonych zastosowań technicznych. Umiejętności: Student rozumie i stosuje metody matematycznego i chemicznego opisu zjawisk fizycznych i zagadnień technicznych, potrafi formułować i stosować modele matematyczne w projektowaniu technologii przemysłowych, ma ugruntowaną umiejętność analizy zjawisk fizycznych i rozwiązywania zagadnień technologicznych w oparciu o prawa fizyki. Student ma także przygotowanie do pracy w środowisku przemysłowym, w szczególności w zakresie zarządzania jakością i bezpieczeństwem w przedsiębiorstwie. Student posiada umiejętność świadomego doboru materiałów do zastosowań technicznych, z uwzględnieniem ich struktury i właściwości, do rozwiązywania zadań inżynierskich.

Kompetencje: Student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie zarządzania i inżynierii produkcji rolniczej oraz rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w celu doskonalenia umiejętności uzyskanych w trakcie studiów. Student potrafi dokonać wnikliwej analizy realizowanego zadania pod kątem określenia właściwych priorytetów z uwzględnieniem roli poszczególnych jego wykonawców. Student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za podjęte działania wpływające na kształtowanie i stan środowiska naturalnego. Student ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki społeczne działalności wykonywanej w zakresie szeroko rozumianej produkcji rolniczej z uwzględnieniem jej wpływu na środowisko, a także odpowiedzialności za podejmowane decyzje. Student potrafi pracować w zespole przyjmując role osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania.

Wymagania wstępne: chemia, fizyka

Treści kształcenia: Zarys technologii produkcji zwierzęcej i roślinnej. Zmiany zachodzące w żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego w czasie przetwarzania i przechowywania. Utrwalanie żywności poprzez działanie wysoką temperaturą: pasteryzacja, sterylizacja, apertyzacja i wędzenie. Suszenie produktów żywnościowych z wykorzystaniem różnych technik suszarniczych. Podstawy chłodnictwa żywności – chłodzenie i zamrażanie oraz zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania w obniżonej temperaturze. Technologia fermentacji – gorzelnictwo, browarnictwo, winiarstwo oraz mleczne produkty fermentowane. Fermentacja jako metoda konserwacji żywności. Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie produkcji żywności. Prognozowanie mikrobiologiczne. Systemy zapewniania jakości w przetwórstwie żywności: Dobra Praktyka Higieniczna, Dobra Praktyka Produkcyjna, ISO 9000, Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny.

Literatura: Bednarski W., Reps A.: Biotechnologia żywności. WNT Warszawa 2001 Hajduk E.: Ogólna technologia żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków 2010 Kołożyn-Krajewska D.: Higiena produkcji żywności, Wyd. SGGW, Warszawa 2003 Palich P., Ocieczek A.: Zarys technologii żywności i towaroznawstwa, WSG Gdynia 2004 Jastrzębski W. Technologia chłodnicza żywności. WSiP Warszawa 1991 Sikorski Z. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności. WNT Warszawa 2002 Szarycz M. Inżynieria przechowalnictwa i przetwarzania płodów rolnych. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Wrocław 2012 Zinn M.: Utrwalanie i przechowywanie żywności. Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego. Rzeszów 2008

Metody oceny: zaliczenie ćwiczeń - sprawozdania z zajęć laboratoryjnych, kolokwium, egzamin pisemny.

Uwagi: