ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10066f14
Rok / Semestr: 2014/2015 zimowy
Nazwa: Zarządzanie Środowiskowe i Ekologiczna Produkcja Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 7
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: dr hab. Robert Kupczyński, prof. nadzw.
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: W01 - Opisuje instrumenty zarządzania środowiskowego [BZ1 - W16, BZ1 - W17]; W02 - Definiuje technologie stosowane w zakładach rolno-spożywczych [BZ1 - W15, BZ1 - W19]; W03 - Wskazuje kluczowe elementy zarządzania jakością produkcji żywności ekologicznej i konwencjonalnej [BZ1 - W14, BZ1 - W15]; W04 - Definiuje zakres normy ISO 14001 [BZ1 - W016]; W05 - Zna instrumenty i zasady technik zarządzania środowiskowego [BZ1 - W016, BZ1 - W21]; W065 - Definiuje procedurę cyklu życia produktu [BZ1 - W015, BZ1 - W16]; Umiejętności: U01 - Korzysta z zasad racjonalnego zarządzania środowiskiem w aspekcie audytu przedsiębiorstwa [BZ1 - U01, BZ1 - U02]; U02 - Ocenia olfaktometrycznie uciążliwość odorową środowiska [BZ1 - U05]; U03 - Ocenia bilans ekologiczny w ochronie środowiska [BZ1 - U03, BZ1 - U11]; U04 - Wykorzystuje metody i systemy zarządzania środowiskowego [BZ1 - U03, BZ1 - U11, BZ1 - U14]; U05 - Ocenia zanieczyszczenie środowiska związane ze stosowaną technologią [BZ1 - U05]; U06 - Przygotowuje politykę środowiskową dla zakładów przetwórczych [BZ1 - U01, BZ1 - U05];

Kompetencje: K01 - Wykazuje potrzebę podnoszenia kwalifikacji zawodowych i potrzebę uczenia się przez całe życie. [BZ - K01, BZ - K02]; K02 - Posiada świadomość znaczenia społecznej zawodowej i etycznej odpowiedzialności za kształtowanie i stan środowiska naturalnego, produkcję bezpiecznej żywności o wysokiej jakości. [BZ - K07]; K03 - Rozumie zagrożenia środowiskowe związane z niewłaściwą technologią produkcji produktów spożywczych [BZ - K06, BZ - K11]; K04 - Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy z uwzględnieniem aspektów ekologicznych środowiska [BZ_K09];

Wymagania wstępne: Chemia organiczna z elementami chemii nieorganicznej, technologia surowców zwierzęcych i roślinnych

Treści kształcenia: Zapoznanie studentów ze środowiskowymi uwarunkowaniami produkcji żywności w aspekcie zagrożeń, Charakterystyka produktów ekologicznych. Aspekty ekonomiczne i administracyjno prawne ochrony środowiska. Problemy ochrony środowiska w przedsiębiorstwach przemysłu rolno - spożywczego. Prezentacja rozwiązań w zakresie kompleksowego zarządzania środowiskiem (normy ISO 14 001, EMAS i inne narzędzia systemowe). Klasyfikacja żywności ze względu na proces produkcji – żywność ekologiczna, tradycyjna i konwencjonalna. Analiza cyklu życia produktu i jego wpływ na środowisko (techniki zarządzania środowiskowego). Integracja systemu zarządzania środowiskiem z innymi systemami.

Literatura: Kowal E.: Zarządzanie środowiskiem. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2013 Kryński A.,Kramer M., Caekelbergh A. F., Urbaniec M.: Zintegrowane zarządzanie środowiskiem - systemowe zależności między polityką, prawem, zarządzaniem i techniką. Oficyna a Wolters Kluwer Business,2013. Borys T., Rogala P.: Systemy zarządzania jakością i środowiskiem. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2012. Poskrobko B.: Zarządzanie środowiskiem w Polsce. Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, 2012. Karaczun Z. M.: Skuteczność ochrony środowiska w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych. Wydawnictwo SGGW, 2008.

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: Test zaliczeniowy na podstawie materiału z wykładów i ćwiczeń na zakończenie kursu. Jeśli kolokwium nie zostanie zliczone w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminach poprawkowych. Zaliczenie ćwiczeń: Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć trzy nieusprawiedliwione nieobecności. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Ocena na podstawie testu sprawdzającego.

Uwagi: