ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10075f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Promieniotwórczość a Bezpieczeństwo Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. Stanisław Graczyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student zna podstawowe zależności zachodzące między, roślinami i zwierzętami w zakresie rozprzestrzeniania się radionuklidów w łańcuchu pokarmowym [BZ_W02]; Ma ogólną wiedzę na temat dróg kontaminacji oraz dystrybucji radionuklidów w organizmie zwierząt i człowieka [BZ_W10], Zna podstawy ochrony środowiska przed skażeniem radiacyjnym, oraz zna zagrożenia wynikające z kontaminacji;[BZ_W16], Ma ogólną wiedzę z zakresu bezpieczeństwa procesów radiacyjnej obróbki żywności [BZ_W17]. Umiejętności: Analizuje procesy fizyko-chemiczne i biologiczne zachodzące w następstwie kontaminacji roślin i zwierząt radionuklidami a także zmiany zachodzące w trakcie radiacyjnej obróbki żywności. [BZ_U05]; Wykazuje zdolność oceny stanu środowiska rolniczego oraz stanu zdrowia zwierząt pod kątem zagrożeń radiacyjnych oraz bezpieczeństwa żywności [BZ_U14]; Posiada umiejętność wystąpień, w języku polskim, dotyczących zagadnień szczegółowych z zakresu radiobiologii, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł [BZ_U18];

Kompetencje: Ma świadomość konieczności rozwijania umiejętności zawodowych i uzupełniania wiedzy zawodowej o aktualne informacje z zakresu bezpieczeństwa radiacyjnego, ze szczególnym naciskiem na bezpieczeństwo żywności [BZ_K02]; Ma świadomość odpowiedzialności oraz rozumie skutki skażeń i nieprawidłowo prowadzonej obróbki radiacyjnej wytwarzanej żywności [BZ_K06]; Zna wagę i skutki błędów i zaniedbań wynikających z kontaminacji radionuklidami żywności [BZ_K11]; Ma świadomość potrzeby dokształcania w zakresie procesów technologicznych bazujących na wykorzystaniu otwartych źródeł promieniowania, oraz obowiązujących norm prawnych dotyczących napromieniania żywności. [BZ_K12].

Wymagania wstępne: Fizyka, Chemia, Biochemia, Fizjologia, Żywienie zwierząt

Treści kształcenia: zjawisko promieniotwórczości, naturalne i antropogeniczne źródła promieniowania jonizującego, hormeza radiacyjna, negatywne skutki oddziaływania promieniowania jonizującego na materię organiczną, drogi kontaminacji roślin i zwierząt radionuklidami, dystrybucja radionuklidów w organizmie, metabolizm wybranych radionuklidów, dekontaminacja oraz metody likwidacji skażeń zewnętrznych i wewnętrznych, podstawy radiacyjnej obróbki żywności.

Literatura: Kossakowski S. :Promieniotwórcze skażenie środowiska, wyd. PIWet Puławy, 1995 Fiszer W.: Napromienianie żywności, technika utrwalania i poprawy jakości zdrowotnej żywności, PWRiL, Poznań, 1991 Biuletyn Informacyjny Państwowej Agencji Atomistyki – „Bezpieczeństwo jądrowe i ochrona radiologiczna” Żywność napromieniowana, Zakopane, 1994 Satin M.:Food Irradiation: A Guidebook (Second Edition), CRC Press, Lancaster, 1996 Diehl J. F.:Safety of Irradiated Foods (Second Edition, Revised and Expanded), Marcel Dekker,Nowy Jork, 1995

Metody oceny: Zaliczenie przedmiotu: Zaliczenie na podstawie średniej ocen: oceny bieżącej oraz oceny testu końcowego. W przypadku niezaliczenia w pierwszym terminie, Student ma prawo przystąpić do zaliczenia końcowego w terminie poprawkowym. Zaliczenie ćwiczeń: bieżąca ocena (na podstawie ustnych wypowiedzi) postępów w nauce i aktywności. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa; student może mieć tylko jedną nieusprawiedliwioną nieobecność. W przypadku nieobecności usprawiedliwionej student jest zobowiązany do zaliczenia odpowiedniej części materiału. Test końcowy z zakresu materiału wykładowego oraz tematyki ćwiczeń.

Uwagi: