ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: BŻS10078f14
Rok / Semestr: 2014/2015 letni
Nazwa: Dodatki do Żywności
Kierunek: Bezpieczeństwo Żywności
Typ studiów: I st. - inżynierskie
Rodzaj kursu: Fakultatywny
Semestr studiow: 6
Punkty ECTS: 2
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 15 / 0
Prowadzący: Prof. dr hab. inż. Andrzej Jarmoluk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza: Student po ukończeniu kursu zna substancje dodatkowe stosowane w produkcji żywności [BZ_W04, BZ_W07], ich podstawowe właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne [BZ_W15] oraz kierunki i limity użycia [BZ_W17]. Umiejętności: Ukończenie kursu umożliwia tworzenie praktycznych aplikacji receptur przetworów żywnościowych zawierających w swoim składzie substancje dodatkowe [BZ_U05, BZ_U07].

Kompetencje: Student umie dobierać i stosować dodatki do żywności [BZ_K06] postępując zgodnie z prawem, zasadami GMP i mając świadomość konieczności postępowania w tym względzie z zasadami etyki i dbałości o zdrowie konsumenta [BZ_K09, BZ_K12].

Wymagania wstępne: Chemia nieorganiczna i organiczna, biochemia, chemia żywności, ogólna technologia żywności

Treści kształcenia: Ustawodawstwo regulujące stosowanie substancji utrwalających i dodatków funkcjonalnych. Klasyfikacja i charakterystyka substancji: konserwujących, stabilizujących, emulgujących, zagęszczających, klarujących, smakowych i aromatyzujących, barwiących, przeciwutleniających, preparatów białkowych, kultur startowych i preparatów enzymatycznych. Technologie stosowania substancji dodatkowych w przetwórstwie żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Literatura: 1. Food additives, Branen A., L., Davidson P., M., Salminen S., Deker M.,Inc.,NewYork, Basel 1990 2. Food additives, Codex alimentarius, Abriged Version,FAO/WHO, Ed. Smith B., Rome 1990 3. Substancje dodatkowe i składniki funkcjonalne żywności, Rutkowski A., Gwiazda, S., Dąbrowski K., Czapski J., Kamiński E., Pluta A., Wyd. Agro and Food Technology 1997 4. Chemia żywności. Skład, przemiany i właściwości żywności, Red. Sikorski Z., E., WNT 2000

Metody oceny: Zaliczenie ćwiczeń: Zaliczenie ćwiczeń prowadzone jest w oparciu o uzyskanie pozytywnej oceny z kolokwium końcowego obejmującego wiedzę z 3 zajęć praktycznych. Obecność na ćwiczeniach jest obowiązkowa. Zaliczenie przedmiotu: Studentów posiadających zaliczenie z ćwiczeń obowiązuje pisemny egzamin testowy w sesji egzaminacyjnej. Egzamin trwa 60 min. Jeśli egzamin nie zostanie zliczony w pierwszym terminie student ma prawo ponownie go zdawać ustnie lub pisemnie w terminie poprawkowym.

Uwagi: