ECTS
Katalog kursów ECTS

Szczegóły kursu
Kod kursu: ZJS20005o15
Rok / Semestr: 2015/2016 letni
Nazwa: Wykrywanie patogenów żywności
Kierunek: Zarządzanie jakością i analiza żywności
Typ studiów: II st. - magisterskie
Rodzaj kursu: Obligatoryjny
Semestr studiow: 1
Punkty ECTS: 1
Formy kształcenia (wykłady / ćwiczenia / inne): 15 / 0 / 0
Prowadzący: prof. dr hab. Jacek Bania, dr hab. Jarosław Bystroń, prof. UPW, dr Magdalena Podkowik, dr Krystyna Morzyk
Język: polski


Efekty kształcenia: Wiedza - Student zna systematykę oraz mechanizmy patogenności mikroorganizmów przenoszonych przez żywność, charakteryzuje podstawowe techniki detekcji patogennych mikroorganizmów przenoszonych przez żywność oraz innych zagrożeń biologicznych związanych z żywnością. Umiejętności – student dobiera właściwe metody oznaczania patogennych mikroorganizmów w produktach żywnościowych.

Kompetencje: Student potrafi stosować właściwe metody oznaczania patogennych mikroorganizmów w produktach żywnościowych.

Wymagania wstępne: biochemia, mikrobiologia

Treści kształcenia: Klasyfikacja patogennych mikroorganizmów przenoszonych przez żywność. Mechanizmy patogenności mikroorganizmów przenoszonych przez żywność. Metody detekcji patogennych mikroorganizmów i czynników patogennych w żywności.

Literatura: 1. Maria Wojtatowicz, Regina Stempniewicz, Barbara Żarowska, Waldemar Rymowicz, Małgorzata Robak. Mikrobiologia ogólna. Wydawnictwo UP we Wrocławiu 2008. 2. Jerzy Molenda. Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. ISBN: 978-83-7717-023-6. Wydawnictwo UP we Wrocławiu, 2010. 3. Eligia M. Szewczyk. Diagnostyka bakteriologiczna. Wydawnictwo Naukowe PWN 2005.

Metody oceny: ocena uczestnictwa w zajęciach, kolokwium testowe

Uwagi: